PREPORUKE U VRIJEME ZARAZE

Važno je (o)čuvati usnu sluznicu: Kako nos i usta učiniti otpornijim na prolazak virusa?

Hronika 30.03.20, 12:41h

Važno je (o)čuvati usnu sluznicu: Kako nos i usta učiniti otpornijim na prolazak virusa?
Očuvane barijere vlastitog tijela glavna su odbrana ulasku virusa u organizam i prepreka daljnjem prodoru virusa preko grla dublje u disajni sistem, tj. u pluća

 

 

 

Svi uzročnici virusnih infekcija, pa tako i koronavirus, u organizam najčešće ulaze na nos i usta. Zbog toga se u okviru preventivnih mjera, među kojima je naročito važno izbjegavanje dodirivanja usta i nosa i higijena ruku, preporučuje i očuvanje sluznice usne i nosne šupljine. Kada je sluznica očuvana, tada predstavlja najvažniju odbrambenu branu prodoru virusa kroz nos ili usta u grlo. Ukoliko je cjelovitost sluznice usne i nosne šupljine narušena ili nedovoljno otporna, tada je olakšan prolazak virusa u područje grla gdje uzrokuje grlobolju koja je jedan od simptoma infekcije koronavirusom.


Očuvane barijere vlastitog tijela glavna su odbrana ulasku virusa u organizam i prepreka daljnjem prodoru virusa preko grla dublje u disajni sistem, tj. u pluća. Zbog toga je izuzetno bitno jačati otpornost sluznice usta i nosa i jačati ove barijere tijela od prodora virusa. U tome nam pomaže lizozim koji je jedna od najvažnijih komponenti našeg imunog sistema i sastavni dio sluznice usta i nosa s kojima virusi prvo dolaze u dodir.

 
Lizozim ulazi u sastav spreja za nos Lynase® i Lysobact® lozengi.


Kako Lynase® štiti sluznicu nosa?


Uzimajući u obzir da su dosadašnja saznanja o infekciji COVID-19 pokazala da se koronavirus zadržava u nosu, neophodno je djelovati preventivno, u cilju zaštite nosne sluznice. Lizozim koji je fiziološki prisutan u nosu faktor je prirodnog imuniteta i zaštita sluznice nosa od infekcije.


Međutim, često se dešava da osobe sklone infekcijama imaju snižene nivoe lizozima, te se zbog toga preporučuje primjena sprejeva koji sadrže lizozim i slanu otopinu natrijevog hlorida u koncentraciji od 0,9%, koja nosu vraća vlagu i zaustavlja upalu sluznice, te doprinosti uklanjanju sekreta i sluzi iz nosa čineći sluznicu nosa dovoljno vlažnom i čistom.

 

lysobact-stomatidin-bosnalijek


Kako pomaže Lysobact u sprečavanju prodora virusa?


Primjenom lijeka Lysobact® lozenge u organizam unosimo lizozim koji svoje korisne efekte ispoljava na sluznicu cijele usne šupljine, čineći je slabije prohodnom za prodor virusa. Također, otapanjem lozengi u usnoj šupljini pojačava se lučenje vlastitog lizozima u sastavu pljuvačke, što doprinosi zaštiti sluznice od prodora virusa, te rezultira prevencijom nastanka infekcije. Kod virusnih infekcija, ključno je zadržati sposobnost organizma da samostalno sprečava infekciju i bori se protiv virusa.


Prirodna zaštitna svojstva organizma se mogu nadopuniti i pojačati upotrebom lijekova koji sadrže lizozim. Lizozim sprečava i doprinosi smanjenju rizika za nastanak grlobolje na način da djeluje protivupalno. Osim lizozima, Lysobact® lozenge sadrže vitamin B6 ili piridoksin koji ima sposobnost da obnavlja sluznicu. Na taj način brže zacjeljuju oštećenja sluznice usne šupljine koja, ukoliko postoje, narušavaju njenu cjelovitost i olakšavaju prodor virusa u grlo i dublje dijelove disajnog sistema.


Stomatidin® – dodatna preporučena zaštita


U cilju preventinog djelovanja i dodatne zaštite područja grla, preporučuje se primjena rastvora na bazi heksetidina koji su odobreni za primjenu na sluznicu usne šupljine. Heksetidin u sastavu Stomatidin®-a pouzdan je antiseptik sa širokim spektrom djelovanja protiv mikroba, uzročnika infekcije.


Heksetidin djeluje protiv upale, te pomaže u saniranju oštećenja ili oboljenja sluznice usne šupljine doprinoseći očuvanju prirodne barijere. Ispiranjem usne šupljine i kontaktom sa sluznicom eliminiše ostatke mikroba i njihove raspadne produkte.


Nakon primjene Stomatidin®-a, aktivna komponenta se dugo zadržava u ustima, a prodire u sve dijelove usne šupljine pri čemu ne dospijeva u krv i svoje djelovanje ostvaruje lokalno na sluznicu. U poređenju sa ostalim sličnim rastvorima koji se mogu primjenjivati u usnu šupljinu kao što su rastvori koji sadrže povidon jod, Stomatidin® ne ostavlja smeđe tragove u ustima i može se primjenjivati kod svih osoba uključujući osobe sa bolestima štitne žlijezde kod kojih primjena rastvora koji sadrže povidon jod nije dozvoljena.


Poštujte preporučene preventivne mjere i dodatno se zaštitite u cilju očuvanja Vašeg zdravlja i zdravlja drugih osoba.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI