REPUBLIKA SRPSKA - BORBA PROTIV VIRUSA ILI PUT U REPRESIJU

Kakva je razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije: Ima li Dodik sada 'u rukama' i ograničenje ljudskih prava?!

Front 28.03.20, 15:33h

Kakva je razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije: Ima li Dodik sada 'u rukama' i ograničenje ljudskih prava?!
Da li je uvođenje vanrednog stanja zaista (samo) neophodna mjera u borbi protiv korona virusa ili borba za opasne ovlasti u Republici Srpskoj i siguran put u represivno društvo, pokazat će se vrlo brzo!

 

 

Kako se već danima najavljivalo, Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.


Prije toga na snazi je bila vanredna situacija, dok je u Federaciji na snazi stanje nesreće. 


Neposredno nakon najave uvođenja vanrednog stanja u RS-u, zvanično zbog korona virusa, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da bi to bila nepotrebna i loša odluka.


- To je suspenzija institucija, parlamenta, drugačijeg mišljenja - pojasnio je tada Šarović za agenciju Beta.


Prema njegovim rečima, vanredna situacija, koja je do sada bila na snazi, dovoljan je okvir za borbu protiv epidemije korona virusa, s tim što se mjere u toj borbi mogu pooštriti.


Međutim, Narodna Skupština RS izglasala je drugačije... U čemu je glavna razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije?


Prije svega u tome što je vanredno stanje ustavna kategorija, dok je vanredna situacija regulisana zakonom, a ne ustavom. 


Vanredna situacija predstavlja ”stanje koje nastaje proglašenjem od nadležnog organa kada su rizici i pretnje ili nastale posljedice po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna i kulturna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posljedice nije moguće spriječiti ili otkloniti redovnim djelovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrijebiti posebne mjere, snage i sredstva uz pojačan režim rada”.


Vanredno stanje ima jasnu ustavnu dozvolu da ograniči ljudska i manjinska prava. Vanredna situacija propisuje mjere koje je moguće preduzeti u posebnim okolnostima (opasnostima) poput zabrane okupljanja većeg broja ljudi i javnih manifestacija u zonama neposrednog rizika.


I to je Ustavom propisano ograničenje ljudskih prava, ali u značajno manjem obimu od ograničenja koja su sadržana u institutu vanrednog stanja.


Da li je ovo zaista (samo) neophodna mjera u borbi protiv korona virusa ili borba za opasne ovlasti u Republici Srpskoj i siguran put u represivno društvo, pokazat će se vrlo brzo!

    

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI