Zbog epidemiološke situacije

Republika Srpska proglasila vanredno stanje

Front 28.03.20, 15:09h

Republika Srpska proglasila vanredno stanje
Sjednici su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS

 

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

 

Iz entitetskog parlamenta je saopćeno da je odluka donesena na osnovu Amandmana na Ustav RS, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS.

 

Također, u članu 38. Zakona o Vladi RS, propisano je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

 

Sjednici su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS.

 

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da ova 12. posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI