da se olakša najmlađima

UNICEF pokreće izazov s namjerom da djeca tokom perioda izolacije ostanu aktivna

Lifestyle 27.03.20, 10:22h

UNICEF pokreće izazov s namjerom da djeca tokom perioda izolacije ostanu aktivna
Paukova mreža, potraga za blagom, kućni koncert, “Tvrđava”, mali matematičar, “Vidim, vidim”… su samo neke od igara u okviru izazova koji je UNICEF osmislio kako bi olakšao roditeljima i/ili njegovateljima da prate i podržavaju razvoj djeteta dok su zajedno u izolaciji. Izazov će trajati 15 dana

 

UNICEF pokreće 15-odnevni #OstaniKući izazov koji se sastoji od 15 različitih aktivnosti, sa fokusom na igru, kojim roditelji mogu aktivirati djecu, “uposliti” ih, zabaviti, skratiti im vrijeme, ali istovremeno i raditi na podsticanju razvoja njhovih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i  izgradnji jačih veza, saopćeno je iz UNICEF-a.

 

Paukova mreža, potraga za blagom, kućni koncert, “Tvrđava”, mali matematičar, “Vidim, vidim”…  su samo neke od igara u okviru izazova koji je UNICEF osmislio kako bi olakšao roditeljima i/ili njegovateljima da prate i podržavaju razvoj djeteta dok su zajedno u izolaciji. Izazov će trajati 15 dana.

 

Otkad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa Covid-19, čitave porodice se suočavaju sa nizom novih izazova. Okolnosti u kojima su se roditelji i/ili njegovatelji našli i potrebe djece razlikuju se od slučaja do slučaja, ali jedna situacija sa kojom se svi roditelji suočavaju je ista: čitava porodica najviše vremena provodi kod kuće, djeca ne idu u škole, vrtiće i druge ustanove, a roditelji i/ili njegovatelji, i pored svojih poslovnih i drugih obaveza, dodatno treba da prate i podržavaju razvoj djeteta. Sve to može da stvara nesigurnost obilježenu porastom nivoa stresa i anksioznosti. Optimalan razvoj djece uveliko zavisi od interakcija koje imaju sa svojim okruženjem, uključujući i odnose koje razvijaju sa njima važnim odraslim osobama, kao što su njihovi roditelji i/ili njegovatelji.

 

UNICEF poziva sve da prihvate izazov, da na društvenim mrežama dijele video klipove ili fotografije svakodnevnih aktivnosti sa djecom. Obavezno treba koristiti hashtagove #OstaniKući #UčimKodKuće #IgramSeKodKuće, saopćeno je.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI