Željka Cvijanović najavila

U RS-u neće biti nastave ni do kraja školske godine, nalazimo se u vanrednoj situaciji

Front 19.03.20, 19:55h

U RS-u neće biti nastave ni do kraja školske godine, nalazimo se u vanrednoj situaciji
Istakla je da je ova kriza veliki test za cijeli svijet, pa i ljude u Republici Srpskoj

 

Institucije su u aktuelnoj situaciji pravovremeno reagovale i ozbiljno, ali ostaje briga da li se pridržavamo svih instrukcija. Nalazimo se u vanrednoj situaciji i to svi moramo da razumijemo, rečeno je nakon upravo završenog sastanka zvaničnika Republike Srpske u Palati Republike, javlja Srpskainfo.com.

 

– Zadovoljstvo je što su zdravstvene institucije reagovale kako treba, sve službe su u pripravnosti. Vjerovatno neće biti moguće organizovati ni školu do kraja polugodišta – poručuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Po njenim riječima, Vlada donosi mjere za pomoć privredi koja će pretrpjeti štete i mora se definisati set mjera za pomoć njima, ali i porodicama u RS.

 

– Dijalog između poslovne zajednice i Vlade će biti kontinuiran. Turizam i ugostiteljstvo, a i proizvodnja će sigurno pretrpjeti štetu. Jedna od mjera koja je već definisana je moratorijum na plaćanje kredita. Porodice ne treba da žive u strahu šta će se desiti ako ne mogu da plate ratu, ali ni privrednici – kaže ona.

 

Kako je rekla, namjera je da se organizuje Fond za pomoć i obnovu privrede, a prikupljaće se novac iz međunarodnih i domaćih izvora.

 

– Većina građana zaslužuje svaku pohvalu za ponašanje, ali se zbog neodgovornih mora i pooštriti kaznena politika, jer nije moguće da ugrozite stanovništvo, a da platite 100 ili 300 maraka. To podrazumijeva uvezanost svih institucija. Zahvaljujemo i našim zdravstvenim radnicima koji su nas upozorili dovoljno na vrijeme da treba da reagujemo zajedno, da moramo da spriječimo da se virus unese u zdravstveni sistem i koji su spremno reagovali. Zato je i opremljen prostor u staroj hirurgiji u Banjaluci i neka mjesta za koja smo mislili da nam neće više trebati, ali ispostavilo se da nam trebaju – ističe Cvijanovićeva.

 

Istakla je da je ova kriza veliki test za cijeli svijet, pa i ljude u Srpskoj.

 

– Sigurna sam da ćemo izaći kao pobjednici, ali se pripremamo da intervenišemo u ekonomskoj sferi, a da u zdravstvu preduzmemo sve mjere da ne ugrozimo penzionere i stariju populaciju – dodaje ona.

 

Učiteljima, roditeljima i đacima je poželjela da svi zajedno dočekamo kraj školske godine, iako u drugačijim uslovima.

 

-To će nas možda natjerati da razmišljamo i za šta se sve moramo pripremiti. U ovo vrijeme, dok radimo na sanaciji štete u privredi i prevazilaženju problema u zdravstvu, moramo i da razmišljamo o novim procedurama i zakonima da bismo neke stvari mogli bolje propisati za budućnost – ističe Cvijanovićeva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI