Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tegeltija rekao da BiH u ovom trenutku neće zatvarati granice, pa odgovorio šta misli o potezu Srbije: Nadam se da će razumjeti...

Front 19.03.20, 15:32h

Tegeltija rekao da BiH u ovom trenutku neće zatvarati granice, pa odgovorio šta misli o potezu Srbije: Nadam se da će razumjeti...
Nadam se da će razumjeti poruku da ima veliki broj osoba koje koriste medicinske usluge s jedne ili druge strane granice, kako bi im se osiguralo kretanje – istakao je Tegeltija

 

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku neće zatvarati svoje granice - rekao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

Na najavu Srbije da će zatvoriti granicu prema našoj zemlji, osim za teretna vozila, Tegetija je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da to nije odluka BiH.

 

Važno je, kazao je on, da se nastavi nesmetan protok roba.

 

-Nadam se da će razumjeti poruku da ima veliki broj osoba koje koriste medicinske usluge s jedne ili druge strane granice, kako bi im se osiguralo kretanje – istakao je Tegeltija.

 

Kazao je da je BiH podržava smanjenje broja graničnih prijelaza prema Hrvatskoj, jer sadašnje stanje zahtjeva veliki angažman prvenstveno zdravstvenih radnika.

 

-Od Republike Hrvatske smo ranije tražili da redukuje broj graničnih prijelaza na kojima se odvija međunarodni saobraćaj i bila bi bolja kontrola. Nije bilo spremnosti u tom trenutku, a sada ta zemlja uvodi mnogo restriktivnije mjere – rekao je Tegeltija.

 

Za neke granične prijelaze, kako je dodao, bit će objedinjena karantinska naselja, za osobe koje ulaze u BiH iz zemalja u kojima je žarište koronavirusa.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI