PARLAMENTARNA GRUPA 'ČETVORKA' BEZ DILEME

Iste metode, ostalo su nijanse: Ovako je Bakir Izetbegović 'pozavršavao' i 18 zastupnika za smjenu Vlade KS!

Front 29.02.20, 14:57h

Iste metode, ostalo su nijanse: Ovako je Bakir Izetbegović 'pozavršavao' i 18 zastupnika za smjenu Vlade KS!
Parlamentarna grupa 'Četvorka' u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čine Jasna Duraković, Damir Marjanović, Elvis Vreto i Damir Nikšić, oglasila se povodom skandaloznog snimka o malverzacijama (u) SDA

 

 


U slučaju da Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokaže autentičnost nedavno objavljenog kompromitujućeg tonskog zapisa, Parlamentarna grupa “Četvorka” smatra da snimak potvrđuje i dokazuje ono što javnost već duži vremenski period naslućuje, a za šta do sada nije bilo dokaza; ono što je svojevrsna “javna tajna” i na šta su naši zastupnici prethodno upozoravali, a to je teška i nadasve opasna kompromitovanost demokratskih procesa.


Iz snimka saznajemo koliko i na koji način su kompromitovani demokratski izbori ne samo unutar stranke koja sebe naziva “pobjedničkom”, već i svi ostali demokratski procesi i izbori u Kantonu Sarajevo počevši od izbora Gradonačelnika Sarajeva 2016, preko Opštih izbora 2018. (koje su i međunarodni predstavnici ocijenili kao kompromitovane), pa sve do izbora nove Vlade KS čiji predloženi ministarski kandidati samo četiri dana prije njihovog izglasavanja u Skupštini KS bivaju eksponirani kao dio jedne koruptivne organizacije na čijem se vrhu, kako to potvrđuju izjave na snimku, nalazi predsjednik stranke lično.


Na osnovu ovog snimka možemo pretpostaviti, ako ne i zaključiti, da su slični metodi korišteni i pri formiranju nove skupštinske većine, tj. pri “završavanju” nekih od osamnaest zastupnika, tim prije što su, navodno, svim procesima rukovodile iste osobe koje se nalaze ili navode u snimku.


Smatramo da je prijedlog nove Vlade KS ovim nepopravljivo kompromitovan i tražićemo da se povuče sa dnevnog reda naredne sjednice zbog novih saznanja koje su predočene javnosti.


Tražimo i neopozivu ostavku Gradonačelnika Sarajeva, gospodina Abdulaha Skake.


Parlamentarna grupa “Četvorka” principijelno osuđuje kompromitaciju naše demokratije. Insistiramo na tome da se naredni lokalni izbori organizuju transparentno, da se u njih uključi što veći broj posmatrača, te da se uvođenjem elektronskog brojanja osigura regularnost izbora i tako vrati povjerenje građanstva u demokratiju.


Sarajevo, 29.02.2020.


Prof. dr. Jasna Duraković
Prof. dr. Damir Marjanović
Elvis Vreto
Damir Nikšić

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI