NEKAD BILI U IZUZETNO DOBRIM ODNOSIMA

Boris Tadić misli drugačije: 'Mnogo je opasnija Dodikova izjava nego sporna odluka Ustavnog suda BiH'

Front 16.02.20, 10:25h

Boris Tadić misli drugačije: 'Mnogo je opasnija Dodikova izjava nego sporna odluka Ustavnog suda BiH'
Tadić je upozorio i da "korak po korak čitav region biva opterećen sukobima, što u krajnjem slučaju ostaje ključni argument za evropske političare koji se protive proširenju da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU"

 

U intervjuu koji je dao beogradskom listu Danas, bivši predsjednik Srbije i sadašnji predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić komentarisao je, između ostalog, i najnovije političke tenzije u Bosni i Hercegovini, odnosno pozive na otcjepljenje Republike Srpske.


Upitan koliko je novonastala situacija u BiH opasna i po region, Tadić je odgovorio:


- I više nego opasna i ona je posljedica vlasti nacionalističkih lidera u čitavom regionu, ne samo u BiH, ali nažalost i katastrofalnih grešaka međunarodne zajednice u BiH. Od izuzetno sporne odluke Ustavnog suda, još je opasnija Dodikova izjava o izlasku Republike Srpske iz BiH.


Tadić je upozorio i da "korak po korak čitav region biva opterećen sukobima, što u krajnjem slučaju ostaje ključni argument za evropske političare koji se protive proširenju da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU".


- Posljednjih osam godina imamo eroziju svega pozitivnog što je u domenu smirivanja regionalnih tenzija učinjeno i ponovo se prijeti dezintegracijama postojećih država i zvecka oružjem u potaji . istakao je Tadić.


Inače, Milorad Dodik je u vremenu kada je Boris Tadić bio predsjednik Srbije i Demokratske stranke bio u izuzetno dobrim odnosima s njim, o čemu svjedoči i jedna od brojnih fotografija sačuvana u medijskim arhivima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI