finale evropskog prvenstva u rukometu

Kakva lavovska borba za zlato! Ipak, u borbi s Hrvatima, odnijeli ga Španci s dva boda razlike

Sport 26.01.20, 17:52h

Kakva lavovska borba za zlato! Ipak, u borbi s Hrvatima, odnijeli ga Španci s dva boda razlike
Hrvatski tim borio se zdušno no kraja, no pobjeda je pripala Špancima...

Hrvatski rukometaši osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu. U finalu igranom u Stockholmu Červarovi izabranici izgubili su od Španjolske s 20:22.

 

Srebrni rukometaši brzo se vraćaju u Hrvatsku, evo kada i gdje će biti doček Nažalost, hrvatski rukometaši niti u svom trećem finalu na europskim prvenstvima nisu uspjeli osvojiti zlato, jedinu veliku medalju koja im nedostaje.

 

Do sada smo dva puta igrali u finalima, 2008. i 2010. ali smo oba puta poraženi. U Norveškoj smo izgubili od Danske, a dvije godine kasnije u Austriji od Francuske. Ovoga puta presudili su nam Španjolci koji su tako postali prvi koji su obranili europsko zlato nakon Šveđana koji jedini imaju tri krune u nizu (1998, 2000, 2002). Ostaje utjeha kako su "Kauboji" osvojili šestu medalju na europskim prvenstvima, pri čemu treće srebro (2020, 2010, 2008) uz tri bronce (2016, 2012, 1994).

 

Ostavši bez europska zlata, hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije. Od 17. do 19. travnja, igrati se tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini - Francuska, Norveška i Njemačka. Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom i Portugalom i još jednom afričkom ekipom. 

 

U finalu smo gledali još jednu dramatičnu utakmica, no nažalost ovoga puta pobjeda je otišla na suparničku stranu. Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, povela je 3-1, pa 8-6 i 9-7. U 19. minuti "kauboji" su imali i tri gola viška (10-7), međutim u posljednjih 10 minuta upali smo u krizu i do kraja poluvremena zabili smo samo jedan pogodak, a primili pet za španjolskih 12-11 na poluvremenu.

 

U prvom poluvremenu hrvatski vratari Marin Šego i Matej Ašanin imali su svega dvije obrane, dok je njihov kolega na suparničkoj strani Gonzalo Perez de Vargas sakupio šest obrana.

 

U prvih pet minuta nastavka Španjolska je pobjegla na +4 (16-12), međutim, Hrvatska se uspjela vratiti. U 49. minuti je uspjela izjednačiti na 18-18, a šest minuta prije kraja i povesti 19-18. Španjolska je minutu i pol povela 21-20, a kada je Dušebajev zabio za 22-20 25 sekundi prije kraja bilo je gotovo. Španjolsku su do zlata predvodili Aleix Gomez Abello s pet i Jorge Paqueda s tri gola, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao osam obrana.

 

Kod Hrvatske najefikasniji su bili Domagoj Duvnjak s pet i Igor Karačić s četiri gola.  U susretu za broncu Norveška je u subotu pobijedila Sloveniju sa 28-20 osvojivši svoju prvu medalju na europskim prvenstvima.

 

Iduće europsko prvenstvo igrat će se od 14. do 30. siječnja 2022. u Slovačkoj i Mađarskoj. 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI