video/ Je li vstv bih 'nečiji'?

Tegeltija: Opozicija kaže - VSTV kotrolišu SNSD i HDZ, drugi kažu SDA - rizikovao bi onaj ko bi...

Front 24.01.20, 07:56h

Tegeltija: Opozicija kaže - VSTV kotrolišu SNSD i HDZ, drugi kažu SDA - rizikovao bi onaj ko bi...
"Sve što prigovaraju - mi smo primijenili i predložili", kazao je

 

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, gostujući u Danu uživo na N1 kazao je kako je saglasan s time da se Zakon o VSTV-u treba mijenjati, ali da je on legalista i da dokle god je aktuelni na snazi - primjenjivat će ga.

 

I u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH vodila se polemika o radu ove institucije, a Tegeltija je rekao da su delegati kazali da izvještaj o radu ove institucije nije loš.

 

"Međutim, nalaze besmislenim odlučivati o izvještaju koji nema utjecaj. Zato su bili suzdržani. Ja sam rekao delegatima, oko toga nadzorna uloga, nadređenost, podređenost, ja nisam donio Zakon o VSTV. Iznio sam kako stoje stvari, po zakonu kojeg su donijeli poslanici. Rekao sam - slobodno izmijenite zakon, neću imati ništa protiv. Dok je zakon ovakav - moje je da kažem kako stvari stoje", poručio je Tegeltija.

 

On je istakao da je česta primjedba veliki broj oslobađajućih presuda, te da su i ranije bila negodovanja na tu temu.

 

"U klasičnom tribunalu, ratnim zločinima, presude su osuđujuće. U privrednom, korupciji i organizovanom kriminlau se dešava najveći broj oslobađajućih presuda. To je problem tužilaštva i policije. Borba protiv korupcije je zadatak cijele države. U tome smo se usaglasili, nemoguće je pravosuđu staviti samo teret korupcije i organizovanog kriminala. Problem je nedostatak saradnje između tužilaštva i policije. Ne amnestirajući nikoga - tužilaštvo i policija se kriju jedni iza drugih, tužilaštvo ne koristi inicijativnost koju imaju, policajci često u ovim krivičnim djelima ne pokazuju inicijativnost. Policija obavještava tužilaštvo, tužilaštvo otvara istragu i onda rade zajedno. Problem je u proaktivnosti", poručio je Tegeltija.

 

Kašnjenja, zastare - kako dovesto do toga da pravosuđe postane efikasnije?

 

"To stanje oko efikasnosti nije zadovoljavajuće, ima sudova gdje je popravljeno, ima sudova koji kvare prosjek. Kantonalni sud u Sarajevu kvari prosjek. Potrebno je vrijeme da se završi predmet po žalbi pet-šest godina. Tu imamo značajan čep. Veliki broj predmeta, mali broj sudija", kazao je.

 

Postoji realan problem nedostatka sudija, ali:

 

"Imamo problem društva koje konstantno produkuje sporove. Problem predmeta koji uopće ne bi trebali da budu na sudu, komunalni predmeti za mizerne - male vrijednosti. Kada dođu u sud - svi jednako vrijeme. Sistemska rješenja su nužna", rekao je.

 

VSTV je još 2017. godine podnio inicijativu o promjeni zakona - gdje su predložene mjere stručne i depolitizirane.

 

"Sve što prigovaraju - mi smo primijenili i predložili", kazao je.

 

Tegeltija je istakao da VSTV dobro sarađuje sa Ministarstvo pravde, te da predlažu zakonodavna rješenja - ali nisu zakonodavac.

 

Također, odbacio je komentare da je VSTV "nečiji", odnosno pod patronatom nekih osoba ili političkih stranaka.

 

"Zamislite da jedan blok podrži, drugi se protivi. Kada niko ne daje podršku VSTV-u, bez obzira na razloge - možete reći da niste ničiji. Kada neko kontroliše nešto - onda to i brani. Tako uvijek funkcioniše. Opozicija kaže - VSTV kotrolišu SNSD i HDZ, onda drugi kažu SDA - ko god bi podržao i dao nešto pozitivno bi došao u rizik", istaknuo je Tegeltija.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI