CURE ČUDNI DETALJI, PUNI PROTIVRJEČNOSTI

Da li je šokantna priča o dr. Goliću i seksualnom zlostavljanju pacijenta na UKC Banja Luka - politički motiviran napad?!

Hronika 23.01.20, 17:03h

Da li je šokantna priča o dr. Goliću i seksualnom zlostavljanju pacijenta na UKC Banja Luka - politički motiviran napad?!
Ako se i desi obrat na sudu i potvrdi se da je čitava priča zaista bila montirani politički proces, šteta je već nanesena - i to nepopravljiva. A u njoj će biti okaljano mnogo više od života i karijere vrsnog ljekarskog stručnjaka!

 

 

Kao bomba prije nekoliko dana odjeknula je vijest da je ugledni banjalučki doktor, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, Darko Golić, duže vrijeme seksualno zlostavljao nemoćnog pacijenta koji se nalazio u komi. I sve što se potom dešavalo djeluje kao film strave i užasa, a u javnost izlaze sve šokantniji detalji čitavog slučaja.


No, uporedo s njima sve su vidljivije i brojne protivrječnosti i nelogičnosti ovog događaja, a prvi je sumnju u čitavu priču izazvao advokat dr. Golića, Jevto Janković, kazavši da će svi biti šokirani kada se sazna šta je, ustvari, istina u ovom slučaju.


On je tada prenio doktorovu kratku izjavu, koji se pred sudom za sada brani šutnjom, a u kojoj je rekao da je "spasio čovjeka po svojoj etici, a to za šta ga sumnjiče, nije uradio".

 

- Uzdamo se u materijalne dokaze - kazao je tada advokat Janković, naglasivši da se radi o čovjeku sa 35 godina staža, ali i o čovjeku koji nije član režimske stranke.


- Očekivao je najveću zahvalnost jer je spasio život mladom čovjeku. Darko Golić je nakon 52 dana kome spasio život čovjeku i umjesto najveće zahvalnosti… Ja kao čovjek, pa tek onda advokat, užasavam se doktora koji su zahvaljujući stranci postali stručni i pametni. Još je gore u pravosuđu. Neko ovom ludilu mora stati u kraj, gdje su uništeni moral i struka. Darko Golić je jedan od najstručnijih u regiji vezano za anesteziju - rekao je Janković.        


Dio pozadinske priče čitavog slučaja i svega što se dešavalo prije nego što je on (nimalo slučajno) dospio u medije, iznio je potom na svom blogu i Slobodan Vasković, koji smatra da je hapšenje Darka Golića otvorilo Pandorinu kutiju brojnih užasavajućih dešavanja u UKC RS, na čijem čelu je, kako navodi, "notorni Vlado Đajić".


Vasković je dalje otvorio i niz pitanja: Da li se taj zločin, za koji je osumnjičen Golić, desio samo 19. 01. 2020. ili se dešavao i ranije, a tek sada je odlučeno da se obračuna sa njim zbog nedjela koje je počinio, jer je postao smetnja Đajiću i režimu?!


Dalje, ako se za to znalo, ali se ćutalo, ako je navedeno istina, a izvori iz režimske policije tvrde da jeste, onda se postavlja pitanje zbog čega nisu u pritvoru svi oni koji su zataškavali taj zločin?!


U svemu tome, kako ističe i Vasković, u oči upada i tužba koju je osoblje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje podnijelo protiv UKC-a početkom oktobra 2019. godine... Da li je dr. Golić zaista ucjenjivan da tužbu povuče, a on to nije htio? Od koga su stizale ucjene? Zašto je povlačenje tužbe bilo toliko važno i šta bi značilo da je osoblje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje dobilo ovaj sudski spor...


Sva ova pitanja otvara u svom blogu Slobodan Vasković, otkrivajući brojne pozadinske događaje koji su ostali u sjeni samog hapšenja o čemu možete čitati ovdje.  


 
Međutim, u oči upada još jedan detalj, a to su brojni komentari koji su ostavljeni ispod tekstova o ovom slučaju na portalima u RS-u, tačnije tamo gdje komentari nisu blokirani.   
 

Na osnovu informacija o doktoru Goliću, koje se mogu naći u internetnskim arhivama, jasno je da se radi o vrsnom stručnjaku sa višedecenijskom karijerom, u kojoj nije bilo mrlje. Upravo o tome svjedoče i mišljenja, pa i pojedina iskustva čitalaca, koja su ostavljena u komentarima.      


Tako se u tekstovima objavljenim u Glasu Srpske mogu, između ostralog, pročitati ovakvi stavovi:  


- Dr je veliki stručnjak, dobar čovjek. U ovo nikad neću povjerovati. (M. Bobar)


- Imam sve riječi hvale za doktora Golića, najbolji stručnjak u našem gradu i ne vjerujem u ove klevete. Primio je moju majku i bio joj je anesteziolog, jedan je od rijetkih koji nije tražio mito, sve je činio za pacijenta. Iskreno mi je žao što se ovako senzacionalno objavljuje i pljuje po ovom čovjeku, bez utvrđene krivice. (Lj. Marić Šućur)


- Dosadni ste sa ovim objavama, ponavljate bezbroj puta istu priču, ostavite da istraga utvrdi šta se dogodilo... Ne ulazim u to da li je istina ili ne, rećiću samo jedno, doktor Golić je dugogodišnji ljekar specijalista, anesteziolog, spasio je toliko života, dobar je čovjek... Zašto nikada niste objavili ništa po tom pitanju? (N. Babić)


- Sramota je da se vodi ovakva medijska hajka, a da ni istražni, a pogotovo pravosudni organi nisu utvrdili šta se tačno dogodilo. A još je veća sramota što ovu hajku ne predvode tamo neki tabloidi, već javni medijski servisi koji se finansiraju iz džepa građana i kojima bi istina i objektivnost u izvještavanju trebali biti alfa i omega. I šta ako se sutra ispostavi da čovjek nije kriv, a i to je moguće? Njega više niko ne opra. Ujeo vuk magarca!!! (A. Baldini)


- Naravno da je namještaljka... Tako je kad se usprotiviš i nisi po volji "svevišnjih"! (Ž. Milanović)


U Nezavisnim novinama bilo je ovakvih mišljenja:


- Treba sačekati istinu, jer radi se o ljekaru sa ogromnim iskustvom. Sad, šta je, kako je... Ako je istina, šteta da tako propadne jedna karijera, a ako nije istina, opet to je veliki udar da njegovu porodicu i prijatelje. Istina jedna i prava. (M. Janković)

 

- Sram vas bilo, koliko je života spasio i pomogao... To je naša država i danas-sutra kad bude slobodan i dokaže se da nije kriv, gubimo tako dobrog doktora. Otici će vani i da nas i našu porodicu liječe političari i mesari neki... Sramota, neka im je na dušu, ko god je bio protiv njega! (Mario)


Na portalu N1 televizije slični komentari:  


- Ne znam čemu ovakvo spektakularno i ponižavajuce hapšenje. Svezanih ruku na leđima, snažno savijenom glavom od strane dvojice policajaca. Ovakva privođenja se ne vide nigdje u Evropi. Ovako se hapse samo kriminalci koji daju otpor. U normalnim zemljama osumnjičenom se šalje poziv ili ga policija privodi, a ovo sa slike čini samo onda kada neko daje otpor. Svjedoci smo svakodnevno ovakvih ponižavajucih scena, a već sutradan se te iste ponižene osobe puštaju. Uostalom, pravo kaže, "niko nije kriv dok mu se krivica ne dokaže".


- Ovo je nekakvo pakovanje. Da nije dao neki tačan i iskren nalaz i mišljenje, a nije trebao? Ovoliko zgodnih “treba” a njega tako poniziti? Ja lično ne vjerujem, a vrijeme će pokazati.


Bilo kako bilo, na pravosudnim organima je da (od)rade svoj posao... Koliko se zna, na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, u sobama u kojima borave pacijenti, postoje kamere i ne bi trebalo biti teško utvrditi šta se zaista dešavalo.


No, ako se i desi obrat na sudu i potvrdi se da je čitava priča zaista bila montirani politički proces, šteta je već nanesena - i to nepopravljiva. A u njoj će biti okaljano mnogo više od života i karijere vrsnog ljekarskog stručnjaka!       

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI