radi se o oženjenom, odraslom pacijentu

Poznati detalji obljube: Šef u UKC-u RS-a u ordinaciji ljubio 36- godišnjaka, prikrivao ga radni kolega?

Hronika 21.01.20, 07:56h

Poznati detalji obljube: Šef u UKC-u RS-a u ordinaciji ljubio 36- godišnjaka, prikrivao ga radni kolega?
Tereti da je obljubio 36-godišnjeg pacijenta, odnosno da ga je ljubio po vratu i drugim dijelovima tijela dok je bio u njegovoj ordinaciji


Pripadnici MUP-a RS-a su uhapsili Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem. Prema nezvaničnim informacijama, priveden je i D. A. zbog sumnje da je prikrivao Golića.

 

Uhapšeni Golić se, kako saznaje Oslobodjenje, tereti da je obljubio 36-godišnjeg pacijenta, odnosno da ga je ljubio po vratu i drugim dijelovima tijela dok je bio u njegovoj ordinaciji.

 

- Taj pacijent je, inače, oženjen i ima dvoje djece. Golić je iskoristio priliku dok je ostao nakratko nasamo sa pacijentom kako bi ga obljubio. To su vidjele i medicinske sestre koje su bile zatečene onim što vide. O svemu su obavijestile nadležne i uprava UKC-a RS-a je brzo reagovala i pozvala policiju koja je uhapsila Golića, dok je pacijent zadržan i ispitan, rekao je izvor blizak istrazi.

 

Po dolasku na mjesto događaja, inspektori su izuzeli sve tragove, kao i one sa tijela pacijenta. Saznajemo i da će biti urađena DNK analiza tragova radi dokazivanja ovog djela.

 

Iz policije je saopćeno da je osumnjičeni uhapšen nakon što je policiji prijavljeno da je u UKC RS-a u Banjoj Luci počinjeno krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem.

 

- Dvadesetog januara 2020. u jutarnjim satima uprava UKC-a RS-a je od dežurnog osoblja obaviještena da postoje sumnje da se naš uposlenik ponašao neetično prema pacijentu te je o tome odmah obavijestila nadležne organe MUP-a Republike Srpske kako bi se navedeni slučaj detaljno ispitao. Naglašavamo da naša ustanova maksimalno stoji na raspolaganju nadležnim institucijama s ciljem utvrđivanja pune istine i eventualne odgovornosti. Uprava UKC-a RS-a će prema odgovornoj osobi poduzeti sve zakonom predviđene mjere. Posebno ističemo da je za nas pacijent svetinja te da poduzimamo sve da se zaštite njegova ličnost i integritet, navedeno je u saopćenju UKC-a RS-a.

 

Profesor i stručnjak


Inače, Golić je već nekoliko godina na čelu Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u UKC-u RS-a. Važi za jednog od vodećih stručnjaka u svojoj oblasti i vanredni je profesor na Medicinskom fakultetu - Katedra za patološku fiziologiju. Objavio je više naučnih radova i knjiga, a koautor je i medicinskog udžbenika iz urgentne medicine.

 

Podsjetimo, prema Krivičnom zakonu RS-a, za krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora. Predviđene su i oštrije kazne ako se utvrdi da je djelo počinjeno na naročito ponižavajući način ili iz mržnje ili je usljed djela nastupila teška tjelesna povreda, teško narušavanje zdravlja ili trudnoća nemoćnog ženskog lica. Tada je predviđena najmanja kazna od pet godina.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI