Poznati sarajevski advokat Nedim Ademović pojašnjava

Zašto je Danijela Kristić legitimno predsjedavajuća Skupštine KS, a SBB nema pravo da 'ucjenjuje' Jasnu Duraković?!

Front 19.01.20, 19:36h

Zašto je Danijela Kristić legitimno predsjedavajuća Skupštine KS, a SBB nema pravo da 'ucjenjuje' Jasnu Duraković?!
Sjednicu, u principu, saziva isključivo predsjedavajući Skupštine koji mora biti legalan, naravno. Ako sjednicu sazove osoba koja nije predsjedavajući, naravno, čak i da se održi, takva sjednica je, također, ništavna - ističe Ademović

 

 

Poznati sarajevski advokat Nedim Ademović, u intervjuu koji je dao za portal Klix, naglašava da odgovor visokog predstavnika OHR-a Valentina Inzka u vezi sa izborom predsjedavajućeg Skupštine KS, prema njegovom mišljenju, nije obavezujući.

 

nedim-ademovic


- To je stav OHR-a po jednom konkretnom pitanju. Na Skupštini Kantona Sarajevo je da ga ispoštuje ili ne, kaže Ademović.


On pri tom ističe da je taj stav OHR-a "vrlo kategoričan" i da "govori jasno u prilog da je gospođa Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine KS".


Dodaje i da lično podržava mišljenje OHR-a te odgovora potvrdno na pitanje je li ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata u Kantonu Sarajevo.


- Naravno da je ugrožen. Jer, ako se jednom narodu garantuje ustavno procesno pravo da se s drugim narodima dogovara o tome ko će biti predsjedavajući, a ko zamjenici, pa ga onda zaobiđete u tome, tom narodu je oduzeto sredstvo ustavnog djelovanja. To su već abecede zaštite ustavnog života u BiH - pojašnjava je Ademović.


Na pitanje da li je nova većina (SDA, SBB, DF i BOSS) na legalan način održala sjednicu uoči Nove godine koju Četvorka naziva nelegalnom, Ademović navodi: 


- Odgovor je jasan. Čim je predsjedavajući izabran protivno procedurama, zaobilazeći jedan cijeli pravni institut, po mom mišljenju, takve aktivnosti su pravno ništave. Sjednicu, u principu, saziva isključivo predsjedavajući Skupštine koji mora biti legalan, naravno. Ako sjednicu sazove osoba koja nije predsjedavajući, naravno, čak i da se održi, takva sjednica je, također, ništavna.


Naglašava također i kako se o pečatu, po Poslovniku, stara sekretar i čuva ga.


- Međutim, o poštivanju načela i odredbi Poslovnika, uključujući i one o pečatu, stara se predsjedavajući Skupštine. Prema tome, jasno je da predsjedavajući, na kraju, ako procijeni, radi zaštite zakonitosti rada, može preduzeti i u tom smislu mjere koje su potrebne. Međutim, ne treba trošiti energiju oko toga gdje je pečat. Svi zastupnici imaju pozitivnu ustavnu obavezu da ulože maksimalan napor da Skupština radi na zakonit način, uključujući sve njene organe, da se problemi riješe i zakonodavni život vrati u okvire ustava i zakona. Priča o pečatu je manje bitna - pojašnjava Ademović.


Istovremeno, Ademović ocjenjuje kako slučaj Skupštine KS šalje odlične poruke za one koji ne vole Bosnu i Hercegovinu.


Komentarišući "prijetnje" sudskim postupkom iz Saveza za bolju budućnost (SBB) profesorici Jasni Duraković, nakon što je odlučila napustiti stranku, Ademović ističe: 


- Godinama nisam vjerovao da bi se političke stranke upustile u takve stvari, ugovarale odštete, tražile mjenice od svojih članova na funkcijama za slučaj tzv. političkog neposluha. Na kraju se, ipak, ispostavilo da je to prisutna praksa. Apsolutno sam konsterniran da je to nekome moglo pasti na pamet, jer je to do te mjere neustavno i nezakonito da bi moglo vući odgovornost i druge prirode. 


- Politički ucjenjivati jednog ministra ili nosioca zakonodavne vlasti, ograničavati mu slobodni poslanički mandat, ugrožavati pravo na partijski izbor i slično je jedan od najžešćih akata na demokratsko političko djelovanje - kaže Nedim Ademović u razgovoru za Klix

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI