RAIFFEISEN BANKA REAGOVALA EKSPRESNO

Skijanje mu se pretvorilo u noćnu moru: Skenirali mu karticu u džepu, pa mu ispraznili račun... Horor!

Biznis Klub 19.01.20, 18:43h

Skijanje mu se pretvorilo u noćnu moru: Skenirali mu karticu u džepu, pa mu ispraznili račun... Horor!
Saznao sam da sam žrtva tzv. electronic pickpocketinga. Pojma nisam imao što to znači - ispričao je čitalac nakon proživljenog horora tokom odmora u Italiji

 

 

 

Skijanje u Italiji pretvorilo se zamalo u noćnu moru Splićaninu (podaci poznati redakciji). Bio je žrtva modernih džeparoša - onih koji novac ne kradu iz torbi i ruksaka, već s bankovne kartice! Da mu je račun tanji za otprilike 1000 eura, doznao je odmah, još dok je boravio na skijalištu u Južnom Tirolu, piše Slobodna Dalmacija.


- Na sreću sam ugovorio uslugu koja mi omogućuje da, po svakoj obavljenoj transakciji, primim SMS poruku od banke. Tako mi je prvo stigla poruka u kojom me “obavještavaju” da sam u tom momentu - dok sam bio na skijanju i Italiji - potrošio 4500 danskih kruna, i to - u Danskoj?! To je otprilike 4500 kuna. U istoj minuti stižu još dvije poruke, ovaj put iz Nizozemske, i to jedna na 200 eura, a druga na 260, a ja sam i dalje na žičari u Italiji... Kako je riječ o bankovnoj kartici koju vrlo rijetko koristim za nekakve transakcije, a ne dižem ni novac na bankomatu, naravno, shvatio sam odmah da sam žrtva prijevare. Nisam čekao ni trenutka, kontaktirao sam Raiffaisen banku u Hrvatskoj, koja mi je izdala karticu, da ih obavijestim kako sam “pokraden”.


Za njihovu brzu reakciju imam samo riječi hvale - čim su uočili da se radi o prijevari, pokrenuli su postupak za povrat novca i blokirali su karticu.


Na sreću, jer je idućeg dana bio novi pokušaj krađe. Kako bilo, saznao sam da sam žrtva tzv. electronic pickpocketinga. Pojma nisam imao što to znači - kazuje sagovornik Slobode Dalmacije.


Electronic pickpocketing možemo prevesti kao elektroničko džeparenje.


- Netko mi je, kako sam obaviješten, skenirao karticu iz neposredne blizine, vjerojatno preko uređaja nalik onom POS-ovu, ali tko bi znao kada - moglo je biti i prije šest mjeseci, na primjer. Od mene je ta osoba morala biti udaljena tek nekoliko centimetara jer se samo na taj način mogu skinuti svi podaci - objašnjava čitatelj, koji je i prva hrvatska žrtva elektroničkog džeparenja.


Potvrdili su to za Slobodnu Dalmaciju i u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), navodeći kako Hrvat jest bio žrtva ovakve prijevare, no da spomenute zloupotrebe kartica još nisu evidentirane unutar granica ove države. Što, naravno, ne znači da ih u dogledno vrijeme neće biti... Od svih se banaka, stoga, očekuje podizanje sigurnosnih standarda.


- Sukladno našim saznanjima, slučaj vašeg čitatelja jest prvi za koji se sumnja na electronic pickpocketing (elektroničko džeparenje) i u Hrvatskoj nije do sada zabilježen niti jedan drugi takav slučaj. Naša banka svakodnevno maksimalno pokušava zaštititi klijente, a radimo i na novim rješenjima koja dodatno podižu razinu sigurnosti - poručuju iz Raiffaisen banke.


A šta kažu u drugim bankama, te kako se korisnici kartica mogu zaštiti od ovakvih prevara, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI