i ranije se žalili

Direktori sarajevskih osnovnih škola tuže Vladu KS: 'Ovdje se ne radi o visini naše plaće koja iznosi 1500 KM, već...'

Hronika 24.12.19, 15:47h

Direktori sarajevskih osnovnih škola tuže Vladu KS: 'Ovdje se ne radi o visini naše plaće koja iznosi 1500 KM, već...'
Nužno je poštivanje nadležnosti svih aktera u odgojno-obrazovnom procesu te vraćanje digniteta i ovlasti direktorima koji treba da budu plaćeni u skladu sa Zakonom o plaćama u javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, a ne da primaju plaću koji reguliše podređeni

 

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora sa Sindikatom suprotno Zakonu nastavlja se sa urušavanjem obrazovnog sistema.

 

Godinu dana pokušavamo da ukažemo na protuzakonito isplaćivanje plata direktorima osnovnih škola. Obraćali smo se resornom ministarstvu, Premijeru, članovima Vlade i Predsjedavajućem Skupštine Kantona ukazivajući na kršenje Zakona te da ni u jednom uređenom demokratskom sistemu podređeni ne određuje plaću, stimulacije i nagrade nadređenom. Kao i do sada našem zahtjevu nije udovoljeno te smo prinuđeni da svoja prava tražimo putem Suda i ostalih nadležnih organa.

 

Ovdje se ne radi o visini naše plaće koja iznosi 1500 KM, već ne želimo da budemo saučesnici u daljem urušavanju obrazovnog sistema. Gdje je naše obrazovanje pokazali su i rezultati PISA testova, govorimo o  reformama, a još nisu utvrđene ni nadležnosti svih aktera u obrazovnom sistemu. Ovakvim i sličnim potezima mi ne reformiramo već dodatno rasformiramo obrazovni sistem.

 

Nužno je poštivanje nadležnosti svih aktera u odgojno-obrazovnom procesu te vraćanje digniteta i ovlasti direktorima koji treba da budu plaćeni u skladu sa Zakonom o plaćama u javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, a ne da primaju plaću koji reguliše podređeni. Direktori treba da odgovaraju resornom ministarstvu odnosno Vladi Kantona Sarajevo. Svjedoci smo da je intencija u prethodnom periodu da se od direktora očekuje i traži da budu menadžeri, a ne samo voditelji nastavnog procesa a istovremeno mu se uzimaju alati. Svaki menadžer ima četiri osnovne uloge da planira, organizira, vodi procese i vrši monitoring. Sadašnja pravna legislativa to ne dozvoljava jer je veliki dio menadžerskih alata preuzelo resorno ministarstvo i Sindikat  od planiranja i organiziranja rada, upravljanja finansijama, ljudskim resursima do profesionalnog razvoja nastavnika. Danas su direktori koordinatori, kao menadžeri podređeni su podređenom tj. Sindikatu koji im određuje koeficijente tj. plaću potptisuje njegovu stimulaciju i stimulaciju zaposlenika.

 

U više navrata smo upozoravali da se poštuje Zakon te da se plaće direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo isplaćuju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo (Sl.novine Kantona Sarajevo br:10/16), i to u skladu sa članom 11. pomenutog Zakona koji reguliše pitanje mjesečne plaće direktora javne ustanove, a ne kako je to bio slučaj do sada da se plaća direktora reguliše Kolektivnim ugovorom.

 

Naime, uzimajući u obzir prije svega Zakon o radu (Sl. Novine FBiH broj:26/16), i to član 27. Zakona koji jasno definiše radno-pravni status direktora, te naročito stav 4. koji kaže da se na direktora ne primjenjuju odredbe Glave IV do VII i XI pomenutog zakona, ističemo ovim putem da se glava VII odnosi na plaće i naknade radnika, a isključuje direktore kao poslodavce.

 

Napominjemo da će se potpisivanjem Kolektivnog ugovora nastaviti isplaćivati  plaća direktorima na osnovu Kolektivnog ugovora, čiji su potpisnici Sindikat i Vlada, što je u suprotnosti sa gore navedenim zakonima te i samim Statutom Sindikata koji u članu 86. kaže da: „Članovi Samostalnog sindikata ne mogu biti poslodavci. Direktorima, poslodavcima i drugim osobama koje imaju radno-pravna i pregovaračka ovlaštenja u odnosu na prava zaposlenika, miruju prava i obaveze po osnovu članstva u Samostalnom sindikatu za vrijeme obavljanja funkcije. Osobe iz prethodnog stava ne mogu biti birane u organe Samostalnog sindikata u periodu 4 godine od prestanka mirovanja prava i obaveza u članstvu Samostalnog sindikata.“

 

Napominjemo, ne tražimo veće plate, već iste samo po Zakonu, jer mi treba da odgovaramo Vladi i resornom ministarstvu i provodimo njihove odluke a ne Sindikata.

 

Tražimo od Premijera da prije nego što Kolektivni ugovor bude objavljen u Službenim novinama isti povuče i uskladi sa Zakonom, u suprotnom mi ćemo pokrenuti tužbu putem Suda i svoja prava tražiti putem nadležnih organa - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja, Hajrudin Ćuprija, prof.

 

BLIN
KOMENTARI