Novi udar na džepove građana

Pušači, sretna vam Nova godina: Ovo su nove cijene cigareta u BiH

Biznis Klub 24.12.19, 14:54h

Pušači, sretna vam Nova godina: Ovo su nove cijene cigareta u BiH
Iz Uprave za indirektno oporezivanje podsjećaju da je formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV-a

 

Od 1. januara 2020. godine na snazi će biti nove maloprodajne cijene cigareta, javljaju iz Uprave za indirektno oporezivanje.

 

Pojedine cigarete u narednoj godini će ostati na istom nivou kao i u toku 2019. godine, dok će pojedine cigareta poskupiti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po paklici cigareta.

 

Upravni odbor UIO ranije je donio Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definisano da će se od 1. januara 2020. godine, na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeća akciza:

 

(a) proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta

 

(b) specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

 

cijene-cigareta-1

 

cijene-cigareta-2

 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje podsjećaju da je formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI