Nastala prema zbirki priča Nenada Veličkovića

Premijerno prikazana prva epizoda bh. serije 'Školokrečina': Obrazovni sistem nam je postao 'kovačnica mržnje'

Mediji 24.12.19, 10:54h

Premijerno prikazana prva epizoda bh. serije 'Školokrečina': Obrazovni sistem nam je postao 'kovačnica mržnje'
Cilj Školokrečine je informisati i educirati koliko su čitanke zatrovane nacionalizmom. Porast ksenofobije, nacionalizma i netolerancije je rezultat, između ostalih faktora i indoktrinacije literaturom

 

Premijera prve epizode igrane serije „Školokrečina“ održana je u prepunoj dvorani BIS-a, bivšem kinu Imperijal u Sarajevu.


Igrana serija „Školokrečina“ nastala je prema istoimenoj zbirki priča autora Nenada Veličkovića koji je doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu, s tezom “ Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini”, a glavni akteri pored učenika u ovoj seriji su nastavnici – Jasna Diklić, Admir Glamočak i Slaven Knezović, te Mario Drmać koji je kroz anketiranje građana i građanki unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta.

 

Školokrečina se bavi temom loših udžbenika u tri školstva pod jednim krovom. Ako ste se pitali zašto je preko polovine naše djece funkcionalno nepismeno nakon deset epizoda i trideset lekcija iz bosanskih, hrvatskih i srpskih čitanki - neke stvari će Vam sigurno biti jasnije. Dramatizovane primjere iz doktorske disertacije režirala je Ada Sokolović, po scenariju Nenada Veličkovića, u produkciji Mebius Film Sarajevo uz podršku EED-a (European Endowment for Democracy).

 

Iz osamnaest čitanki i udžbenika maternjeg jezika koje se koriste u redovnoj nastavi u BiH gdje se uči po bosanskom, hrvatskom i srpskom nastavnom planu i programu predstavljeni su primjeri indoktrinacije iz analiziranih udžbenika od prvog osnovne do četvrtog srednje u sva tri obrazovna sistema - iako su čitanje i obrada pokazali više hiljada primjera zloupotrebe. S obzirom da se za hrvatski plan i program koriste udžbenici iz Hrvatske a za srpski plan i program iz Srbije korištenje književnosti u funkciji naloga ideološko-nacionalističkih centara moći je regionalna priča. U seriji, učenici u sva tri razreda su ista djeca - simbolično djeca se ne razlikuju i odlično razumiju svaki od jezika što ruši glavnu političku matricu nacionalističkih politika koje sve čine da odvoje djecu ne samo nastavnim planovima i programima, nego i fizički.

 

Cilj Školokrečine je informisati i educirati koliko su čitanke zatrovane nacionalizmom. Porast ksenofobije, nacionalizma i netolerancije je rezultat, između ostalih faktora i  indoktrinacije literaturom. Kroz udžbenike se vrši mentalna okupacija, od univerzitetskih centara moći pa naniže do osnovnih škola  tako da je obrazovni sistem postao "kovačnica mržnje". Osim toga, u epizodama se argumentovano ukazuje i na enorman broj grešaka koje nisu plod ideološke orijentacije, nego neznanja, nesposobnosti i aljkavosti priređivača i izdavača, što opet, na svojevrstan način, svjedoči i o korumpiranosti recenzenata i ministarstava koja odobravaju upotrebu nekvalitetnih udžbenika.
 

Epizode serije će biti dostupne premijerno na Youtoube kanalu Školokrečina a nakon toga na svim TV stanicama koje budu odvažne i društveno odgovorne jer želimo inicirati aktivnosti na reformi obrazovanja, kvalitetno obrazovanju u integrisanim multikulturalnim školama, obrazovanju koje je oslobođeno političkih, vjerskih, kulturnih i drugih predrasuda i diskriminacije i koje uvažava prava sve djece.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md

 

 

BLIN
KOMENTARI