Pokušaj 'prijateljske' cenzure

Bursaću stigle prijetnje iz Komšićevog kabineta, on odgovara: U kom svojstvu me zove ta osoba, otkud joj moj broj?!

Front 17.12.19, 14:24h

Bursaću stigle prijetnje iz Komšićevog kabineta, on odgovara: U kom svojstvu me zove ta osoba, otkud joj moj broj?!
Kao bivši novinar Nihad Hebibović je očito, na javnoj funkciji savjetnika, zaboravio da postoje zakonska i profesionalna, novinarska sredstva reagiranja na medijske sadržaje kroz demantiranje netačnih navoda i iskazivanje nezadovoljstva načinom na koji je pisao Dragan Bursać, saopćeno je iz Udruženja BH novinari

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Nihadu Hebiboviću, savjetniku predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, zbog političkih pritisaka na kolumnistu Dragana Bursaća i pokušaja cenzurisanja njegovog autorskog komentara objavljenog na portalu Radio Sarajevo. Nakon objavljivanja kolumne na ovom portalu, savjetnik Hebibović je nazvao Bursaća, kako bi iskazao nezadovoljstvo načinom na koji je pisao o Željku Komšiću i tražio da kolumnista koriguje svoje stavove.   

 

 

- Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim miješanjem javnih službenika u rad novinara i medija, posebno u kontekstu nastupanja sa pozicije funkcije, demostriranja sile  i pozivanjem novinara putem telefona i traženja da se mijenja autorski sadržaj.  
 

Kao bivši novinar Nihad Hebibović je očito, na javnoj funkciji savjetnika, zaboravio da postoje zakonska i profesionalna, novinarska sredstva reagiranja na medijske sadržaje kroz demantiranje netačnih navoda i iskazivanje nezadovoljstva načinom na koji je pisao Dragan Bursać. Izbjegavanje slanja demantija autoru kolumne i portalu Radio Sarajevo, a odabir telefonskog poziva kao načina iskazivanja nezadovoljsva i trenutne političke moći je direktan prisak na slobodu izražavanja i mišljenja, što je nedopustivo u slobodnom i demokratskom društvu.

 

Upravni odbor BH novinara podsjeća sve javne funkcionere i njihove savjetnike da su sloboda izražavanja i sloboda kritike javnih zvaničnika ključne vrijednosti novinarske profesije, koje se moraju uvažavati od strane svih, a posebeno od osoba koje obnašaju javne funkcije. Imajući u vidu da sloboda izražavanja nosi u sebi i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ, želimo naglasiti kako su demanti, javno reagiranje ili pismo uredništvu jedini ispravni i prihvatljivi načini iskazivanja nezadovoljstva novinarskim radom ili medijskim sadržajima - saopšteno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)