Još istražuju kako su se zadesili u BiH

Hrvatska policija o Nigerijcima: Sve su stonoteniske mečeve izgubili, bili su jako loši

Hronika 05.12.19, 09:40h

Hrvatska policija o Nigerijcima: Sve su stonoteniske mečeve izgubili, bili su jako loši
Hrvatska policija se ponovno oglasila o dvojici nigerijskih studenata koji su došli na stolnotenisko natjecanje u Pulu, a završili u BiH pa za protjerivanje optužili hrvatsku policiju

 

U ime policije nove informacije, ali i sumnje na račun namjera Nigerijaca kada je riječ o njihovom dolasku u Hrvatsku, u Dnevniku Nove TV iznio je načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno.

 

"Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. novembra bili zatečeni negdje u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumijevanja jezika ili ne znam čega bili prebačeni u Bosnu", prvo je iznio Ničeno, prenosi Index.

 

Kako je dodao, način na koji su došli do BiH još se istražuje. No u Bosni su im, tvrdi načelnik Ničeno, ponudili povratak u Nigeriju.

 

"Koji su oni odbili i prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo", opisao je.

 

Policija je, kako je kazao, obavila razgovor s organizatorima natjecanja na kojem su Nigerijci sudjelovali u Puli kao stolnotenisači. Policija se upustila u procjenjivanje njihova stolnoteniskog umijeća i zaključila da su bili - neuobičajeno slabi.

 

Ako su Nigerijci iskoristili stolnoteniski turnir da uđu u Europsku uniju, to ne objašnjava kako su završili u Bosni i Hercegovini.

 

Policija ih je ako je sumnjala u opravdanost njihovog dolaska u Hrvatsku - za što su imali valjane vize čije smo preslike danas objavili - smjela deportirati samo u Nigeriju, a nikako protjerati u BiH, što je učinila prema tvrdnjama dvojice studenata.

 

Odgovor na pitanje kako su Nigerijci završili u Bosni i Hercegovini, policija, međutim, i dalje nema.

 

Dvojica mladića identificirana su kao Eboh Kenneth Chinedu i Uchenna Alexandro Abia, a identitet im je utvrđen tijekom ispitivanja koje je provedeno u područnom uredu Službe za poslove sa strancima u Bihaću. Ravnatelj te službe Slobodan Ujić je kazao kako su oni tokom ispitivanja izrazili želju da se vrate u Hrvatsku i nastave put ka Nigeriji.

 

Kako javlja reporter N1 koji se nalazi na terenu, oni su danas dali iskaz Službi za poslove sa strancima u kojem su ponovili ranije tvrdnje, a njihov identitet je potvrđen putovnicama koje je poštom poslao njihov prijatelj u Veliku Kladušu.

 

Putovnice je prijatelj, kaže Ujić, pronašao u hostelu u Zagrebu. Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali se i žele vratiti u svoju zemlju.

 

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je da je nigerijskim studentima pasoše naknadno poslao njihov prijatelj poštom iz Zagreba.

 

Hrvatska policija, s druge strane, je opširnom očitovanju o Nigerijcima tvrdila da su se oni 18. novembra, dan nakon što su navodno uhapšeni, sami uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli.

 

"Dakle, kao potpuno netačnu odbacujemo iznijetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. novembra ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. novembra (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom", poručili su iz MUP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI