Dragan Čović optimističan

Vijeće ministara BiH do novogodišnjih praznika! Sa SDA smo otvorili proces reorganizacije Vlade FBiH

Front 25.11.19, 16:58h

Vijeće ministara BiH do novogodišnjih praznika! Sa SDA smo otvorili proces reorganizacije Vlade FBiH
Formiranjem Vijeća ministara, a evidentno je da će se ono formirati, bit ćemo bliže kandidacijskom statusu i u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom u svibnju pokušati se naći na stolu kandidata zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, optimističan je Čović

 

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio da će za petnaestak dana biti završene sve procedure oko formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH te da bi proces usuglašavanja ministara i njihovih zamjenika trebao biti završen do novogodišnjih praznika.

 

Čović je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH u ponedjeljak u Mostaru istaknuo kako se nada da će sutra uslijediti imanovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća Ministara BiH, da će on dobiti taj mandat te da će nakon toga uslijediti proces usuglašavanja ministara i njihovih zamjenika.

 

Naveo je kako HDZ BiH ima svoje prijedloge i imena u Vijeću ministara, i to za tri ministra (financija, civilnih poslova i pravde) i tri zamjenika ministra (vanjskih poslova, vanjske trgovine i obrane).

 

 - S te strane HDZ BiH će se držati svoga načela, odnosno iskusnih i mladih ljudi, ali i dovoljnog broja zastupljenosti oba spola - kazao  je Čović.

 

Istaknuo je kako će se time pokrenuti dinamika ne samo ka euroatlantskom putu, nego i na unutarnjim reformama.

 

- Formiranjem Vijeća ministara, a evidentno je da će se ono formirati, bit ćemo bliže kandidacijskom statusu i u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom u svibnju pokušati se naći na stolu kandidata zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - optimističan je Čović.

 

Kada je u pitanju formiranje federalne vlade, Čović kaže kako se paralelno razgovara i o reformi Federacije, posebice izbornom zakonodavstvu.

 

- Tražimo rješenja oko Predsjedništva BiH, Doma naroda FBiH i Grada Mostara paralelno kroz zajednički paket - pojasnio je Čović, napominjući kako je prevažno za Hrvate da 2022. imaju Izborni zakon i da im nitko ne bira legalne predstavnike koji su po Ustavu Aneksa 4. Daytonskoga sporazuma precizno definirani.

 

- Otvorili smo proces kako reorganizirati Vladu FBiH zajedno sa SDA i nadam se da ćemo uspjeti za oko mjesec dana usuglasiti stav - mišljenja je Čović, dodajući da im je želja prije uspostave Vlade FBiH napraviti promjene kako bi iz Vlade „nestala neustavna ministarstva i došla neka druga koja su potrebnija za ovo vrijeme“, kao primjerice ministarstvo za obitelj, mlade ili demografiju.

 

Čović je na kraju čestitao svima koji slave Dan državnosti BiH i pozvao sve koji vole ovu državu da što prije osiguraju jednakopravnost Hrvata, Srba, Bošnjaka i drugih jer je to, kako je kazao, osnova funkcioniranja BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI