FOTO/ U policijskoj akciji 'pali' saradnici Pramoda Mittala

FUP u Hercegovini uhapsio bivšeg prvog čovjeka Federalne obavještajne službe!

Hronika 19.11.19, 11:01h

FUP u Hercegovini uhapsio bivšeg prvog čovjeka Federalne obavještajne službe!
Kako je ranije javila Fena, pretresima na nekoliko lokacija danas je nastavljen rad na predmetu privođenja odgovornih osoba u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) osumnjičenih za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja i ovlaštenja

 

Po nalogu Tužilaštva TK pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Ivana Vukšića, nezvanično saznaje Avaz.

 

On je i bivši direktor Federalne obavještajne službe i odnedavni član Nadzornog odbora GIKIL-a.

 

U akciji FUP-a "Jumper", pored Vukšića, uhapšeni su i Ivana Bunoza, te Mate Pavković, piše Avaz.

 

Ova akcija nastavak je aktivnosti u vezi s istragom koja se odnosi na koksaru GIKIL iz Lukavca, gdje su bili članovi Nadzornog odbora, piše Avaz.

 

Kako je ranije javila Fena, pretresima na nekoliko lokacija danas je nastavljen rad na predmetu privođenja odgovornih osoba u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) osumnjičenih za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

 

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla i Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) obavljaju pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a istovremeno pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u firmi GIKIL u Lukavcu.

 

Kako je za Fenu potvrdio portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla Admir Arnautović, nakon obavljenih pretresa bit će uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal.

 

- Osumnjičeni su za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja - pojasnio je Arnautović.

 

Pojasnio je da se radi o proširenju istrage koja je već ranije otvorena protiv više osoba, a koji su imali različite funkcije i uloge te bili odgovorne osobe u GIKIL-u od 2003. do 2019. godine.

 

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

 

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI