za svaku je ženu drugačija

Koliko zapravo znamo o menopauzi? Ove bapske priče treba što prije zaboraviti

ŽENA iN 30.10.19, 17:13h

Koliko zapravo znamo o menopauzi? Ove bapske priče treba što prije zaboraviti
Niske razine estrogena i progesterona povećavaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze


Stvar je u tome da je menopauza za svaku ženu drugačija i mnogi od mitova nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari.

 

Kada govorimo o menopauzi, nailazimo na brojne mitove i bapske priče. I onda nije ni čudo da dolazi do velike zbrke. Možda ste čuli prijateljice kako govore da je njihov seksualni život gotov ili da se više nikad neće naspavati... Stvar je u tome da je menopauza za svaku ženu drugačija i mnogi od tih mitova nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari. Donosimo zato neke od najčešćih istina i laži.


LAŽ: Udebljat ćete se pet kilograma, bez obzira na sve


Debljanje je uobičajeno za vrijeme menopauze, međutim, prema američkom Odjelu za zdravstvo i usluge (HHS), mnoge žene dobivaju u prosjeku 2 kilograma. Za to su možda krive niže razine estrogena, kao i sporiji metabolizam i smanjenje mišićne mase, što se prirodno događa kada ostarite.
No, uvijek postoji način da zadržite željenu težinu - vježbanje, naravno. Također, u 50-ima će tijelu trebati oko 10 posto manje kalorija u odnosu na 30-te, kažu stručnjaci.


ISTINA: Menopauza povećava rizik za neke bolesti


Niske razine estrogena i progesterona povećavaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze, prema HHS.

 

Dobra vijest je da možete - i trebate - poduzeti korake za zaštitu svog zdravlja, poput vježbanja barem 45 minuta nekoliko puta tjedno i uravnotežena prehrana. Puno voća i povrća, zdravih masti (npr. avokado i orašasti plodovi), cjelovitih žitarica... Pazite na unos vitamina B i D te kalcija.


LAŽ: I nakon menopauze ćete osjećati bol tijekom seksa


Niže razine estrogena uzrokuju stanjenje vaginalnog tkiva, kao i tkiva vulve što znači da se tijekom seksa može doći do suhoće, peckanja ili zategnutosti. Ali ne moraju. Stručnjaci savjetuju korištenje vaginalnih ovlaživača dva do tri puta tjedno, čak i ako se ne seksate.


Ako bol ne prestaje, posjetite svog liječnika. Može vam propisati estrogensku kremu ili vas savjetovati vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna, što vaginalno tkivo može učiniti fleksibilnijim.

 

ISTINA: Menopauza će vam poremetiti san


Oko četvrtine žena koje prolaze kroz menopauzu imaju nesanicu koja je dovoljno ozbiljna da utječe na njihovo svakodnevno funkcioniranje, pokazuju studije. Valunzi su najveći krivci za ovo stanje. Žene osjećaju nadiranje valova vrućine popraćeno preznojavanjem, crvenilom kože lica i vrata uz osjećaj nelagode, pojedine žene pate i od osjećaja hladnoće. Valunzi mogu trajati od nekoliko sekundi do pet minuta.

 

Često se javljaju i noćna znojenja. Mehanizam nastanka valova vrućine nije još znanstveno objašnjen, no primijećeno je da ih pogoršavaju pušenje, konzumacija začinjene hrane, vrućih napitaka, kofeina, alkohola. Hodanje i općenito fizička aktivnost blagotvorno djeluju na psihičko zdravlje pridonoseći time zdravlju cijelog organizma.

 

 
Nesanica i burne vazomotorne tegobe mogu se smanjiti primjenom hormonskih pripravaka. Danas je paleta tih proizvoda vrlo široka, doze sintetičkih hormonskih pripravaka znatno su smanjene, a posebno je važno to što su nam poznati i alternativni izbori, tj. preparati biljnog podrijetla koji svojim djelovanjem koje je slično djelovanju sintetičkih hormonskih pripravka mogu uvelike smanjiti tegobe koje žene osjećaju prilikom ulaska u razdoblje hormonskog deficita.

 

Pri određivanju terapije za svaku ženu posebno je važan individualni pristup. Liječnik, dakle, treba imati uvid u životne stavove, način života, psihofizičku kondiciju svake pacijentice jer primjena određenog proizvoda mora biti u skladu sa životnim potrebama i željama svake žene.


LAŽ: Menopauza kod svih žena počinje oko pedesete


Istina je da je 51 prosječan broj godina u kojima žena ulazi u menopauzu, ali ovo ne vrijedi za svaku osobu. Ona može početi i krajem tridesetih ili početkom šezdesetih. Službeno ulazite u menopauzu ako niste imali ciklus točno godinu dana. Ako niste imali menstruaciju 10-11 mjeseci, a zatim ste je dobili - niste u menopauzi. Čak i ako imate simptome, možete tek ući u nju za nekoliko godina. 

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI