pokazala analiza

Reagovala inspekcija: Hrvatska nam izvezla sol koja nije za ljudsku ishranu

Hronika 24.10.19, 15:41h

Reagovala inspekcija: Hrvatska nam izvezla sol koja nije za ljudsku ishranu
Federalna sanitarna inspekcija zabranila je uvoz krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli iz Hrvatske zbog niže vrijednosti kalijumovog jodata, saopšteno je iz ove inspekcije


Sanitarna inspekcija je na graničnom prelazu Izačić u toku redovnog sanitarnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli porijeklom iz Hrvatske

 

Federalna sanitarna inspekcija zabranila je uvoz krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli iz Hrvatske zbog niže vrijednosti kalijumovog jodata, saopšteno je iz ove inspekcije.

 

Sanitarna inspekcija je na graničnom prelazu Izačić u toku redovnog sanitarnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli porijeklom iz Hrvatske.

 

Po dostavljenim nalazima prve analize i naknadno tražene superanalize utvrđeno je da sastav krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli ne odgovara odredbama Pravilnika o soli za ljudsku ishranu /izraženog kao elementarni jod/, navedeno je u saopštenju.

 

Uvoz kontrolisane pošiljke kuhinjske morske soli u količini od 960 kilograma je zbog toga zabranjen i naređeno je njeno vraćanje pošiljaocu.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI