Zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Nakon Komšića i Dodik poslao pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka

Front 19.10.19, 08:56h

Nakon Komšića i Dodik poslao pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka
Dodjelom ove nagrade, i Nobelov komitet na najbolji način se odužio tom izuzetnom piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu je pokušaj politizacije kulture i revizije istine, naveo je Dodik

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu u kojem ga obavijestio da je sadržaj pisma koji je prethodno uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u kojem protestuje zbog izbora laureata za književnost Petera Handkea, njegov lični stav, a ne Bosne i Hercegovine.

 

"Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavijestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov lični stav, a nikako stav BiH, pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovljstvo pojedinca u BiH", istakao je Dodik u pismu upućenom Malmu.

 

On je istakao "da Republika Srpska cijeni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke donesena uz punu svijest o vrijednosti i značaju njegovog književnog opusa bez koga bi svijet u kome živimo sigurno bio siromašniji", saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS.

 

"Dodjelom ove nagrade, i Nobelov komitet na najbolji način se odužio tom izuzetnom piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu je pokušaj politizacije kulture i revizije istine", naveo je Dodik u pismu.

 

On je naglasio da je "Nobelova nagrada za književnost završila u pravim rukama" i da je "ovom nagradom Handkeu vraćeno povjerenje u vrednovanje svjetskih dostignuća u različitim oblastima, pa i u književnosti".

 

Komšić je jučer uputio pismo Malmu u ime, kako je naveo, građana BiH i u lično ime, iznoseći niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije nauka, pozivajući ih da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI