FOTO/ Svi natpisi na tablama na arapskom jeziku

Arapi okupirali bh. planinu, grade cijela naselja i luksuzni hotel: 'Uglavnom dolaze turistički, rijetko ko ovdje živi'

Biznis Klub 01.10.19, 08:39h

Arapi okupirali bh. planinu, grade cijela naselja i luksuzni hotel: 'Uglavnom dolaze turistički, rijetko ko ovdje živi'
Do sada nemam pritužbe, niti imamo problema sa njima. Naprotiv, mnogi su se okoristili o njih, finansijski, naravno. Prodaju im sir, mlijeko i ostale proizvode, govori predsjednik mjesne zajednice Mudrike, dodajući da su dolaskom Arapa mještani dobili posao, rade, zarađuju

 

Sve popularnija bosanskohercegovačka turistička destinacija Vlašić, pored posjetitelja iz regiona, atrkativna je i državljanima zemalja Bliskog Istoka.

 

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je Mudrike kod Vlašića, prvo selo prije Babanovca, gdje su gotovo svi natpisi na tablama napisani arapskim jezikom.

 

Ova pojava buni i brojne turiste, koji stječu utisak kao da se nalaze u Saudijskoj Arabiji. I oni bi, kažu, nešto kupili, ali ne razumiju sadržaj natpisa.

 

Mještani Mudrika tvrde da se arapski državljani masovno naseljavaju u srce Vlašića, ali niko o tome ne želi javno govoriti. Prema riječima Sabahudina Maglića, predsjednika Mjesne zajednice Mudrike, niko od mještana mu se nije žalio na sve veći broj Arapa.

 

mudrike-vlasic

 

– Do sada nemam pritužbe, niti imamo problema sa njima. Naprotiv, mnogi su se okoristili o njih, finansijski, naravno. Prodaju im sir, mlijeko i ostale proizvode – govori Maglić, dodajući da su dolaskom Arapa mještani dobili posao, rade, zarađuju.

 

Interesantno, nakon što su izgradili 20 kuća i hotel u naselju koje zovu Oaza mira, u samim Mudrikama izgrađeno je petnaestak novih kuća, a novo naselje nazvali su Lotus. Pored kuća, grade i ekskluzivni hotel.

 

– Gradi se, to je tačno. Imaju papire, a uglavnom su tu turistički, rijetko ko živi. Još ne znamo koliki će tačno biti hotel, hoće li ga izdavati ili prave samo za sebe. U hotel Oaza mira dolaze i drugi turisti, možda će i ovaj otvoriti vrata za sve – govori Maglić.

 

Kako se saznaje, novi hotel sa četiri zvjezdice bit će na sedam spratova, a imat će i bazen, džakuzi, restoran, teretanu…

 

Enes Cogić, mještanin Mudrika kaže da Arapi doprinose razvoju turizma i ekonomije.

 

– Mnogi imaju koristi od njihovog dolaska jer kupuju naše proizvode koje izlažemo. Sa nekima smo postali i prijatelji – govori Cogić za „Dnevni avaz“.     

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI