Bežična tehnologija digla građane na noge

U Švicarskoj protesti protiv uvođenja 5G tehnologije: Nekoliko kantona odgodilo izgradnju antena

Tehno 22.09.19, 17:14h

U Švicarskoj protesti protiv uvođenja 5G tehnologije: Nekoliko kantona odgodilo izgradnju antena
Malena kneževina Monako postala je prva zemlja u Evropi koja je u julu uvela 5G mobilnu telefonsku mrežu na bazi tehnologije kineske kompanije Huawei, koju SAD vide kao veliki sigurnosni rizik

 

Hiljade ljudi protestovalo je u subotu u glavnom gradu Švicarske Bernu zbog uvođenja 5G bežične tehnologije u cijeloj zemlji a za koju se plaše da bi mogla naštetiti zdravlju ljudi.


Demonstranti su se okupili ispred zgrade švicarskog parlamenta, u namjeri da zaustave izgradnju više antena kompatibilnih s 5G, javlja AFP.

 

Malena kneževina Monako postala je prva zemlja u Evropi koja je u julu uvela 5G mobilnu telefonsku mrežu na bazi tehnologije kineske kompanije Huawei, koju SAD vide kao veliki sigurnosni rizik.

 

No, kritičari u Švicarskoj tvrde da elektromagnetsko zračenje koje novi sistem emituje predstavlja neviđen rizik za zdravlje i okoliš u odnosu na prethodne generacije mobilne tehnologije.

 

Internet peticije pomogle su uvjeriti nekoliko švicarskih kantona – u Ženevi, Vaudu, Friburgu i Neuchatelu – da odgode izgradnju antena u svrhu predostrožnosti.

 

Švicarska federacija liječnika (FMH) također se zalaže za oprezan pristup novoj tehnologiji.

 

Protivnici nove tehnologije pokušavaju prikupiti 100.000 potpisa koji su im potrebni da bi inicirali referendum o uvođenju moratorijuma na tehnologiju dok se njeni rizici ne budu mogli pravilno procijeniti.

 

U februaru je Švicarska dodijelila 5G frekvencije trima glavnim operatorima, Swisscomu, Sunriseu i Saltu, a operateri su ovu najmoderniju tehnologiju odmah počeli promovisati kroz televizijske reklame i na bilbordima.

 

Do početka jula 334 antenske stanice za 5G bile su u funkciji širom zemlje, rekle su vlasti AFP.

 

Procjena rizika

 

U toku je nekoliko studija o uticajima nove tehnologije na zdravlje, uključujući onu Svjetske zdravstvene organizacije koja je za AFP rekla da je započela “provođenje procjene rizika i zdravstvenih posljedica izlaganja radiofrekventnim poljima”.

 

Švicarska vlada je prošle godine imenovala i grupu stručnjaka za ispitivanje rizika povezanih s uvođenjem 5G-a, a njihovi nalazi trebali bi biti objavljeni do kraja godine.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI