NAKON PRETRESA U HERCEGOVINI

Prijavi manji promet - plati manji porez: U akciji 'Kasa 3' SIPA uhapsila 11 osoba osumnjičenih za prevaru

Hronika 18.09.19, 16:55h

Prijavi manji promet - plati manji porez: U akciji 'Kasa 3' SIPA uhapsila 11 osoba  osumnjičenih za prevaru
Osumnjičene osobe se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Mostara, Čapljine i Čitluka, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 3”.


Prilikom realizacije te operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 14 lokacija i uhapšeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Poreska utaja“, u vezi s krivičnim djelima "Računarsko krivotvorenje” i "Računarska prevara”.


Osumnjičene osobe se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez.


Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.


Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni će biti predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na dalje postupanje.


Iz SIPA-e se zahvaljuju policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona  na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, saopćeno je iz SIPA-e. 


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI