video uživo/ organizatori zahvalili svima koji su prepoznali značaj

Okončana prva BH Povorka ponosa: Diskriminišu nas, oduzimaju nam prava, udaraju nas, stigmatizuju i čak odvode na prisilna liječenja

Hronika 08.09.19, 11:40h

Okončana prva BH Povorka ponosa: Diskriminišu nas, oduzimaju nam prava, udaraju nas, stigmatizuju i čak odvode na prisilna liječenja
Dajana Bakić, jedna od organizatorki, zahvalila se svima na učešću, te je čestitala prvu Bh. povorku ponosa. Učesnicima se obratio Branko Ćulibrk, također organizator

 

13. 25

Učesnicima se obratila Lejla Huremović, jedna od organizatorki Povorke.

 

- Danas mi svi lezbejke, gejevi, trans i quier osobe postajemo vidljivi. I obećavamo da ćemo se boriti za naše živote, koji ne mogu biti između četiri zida, mi smo toliko nevidljivi da nas čak i porodice ignorišu. Ovaj izlazak nam daje snagu da će svima biti bolje i evo postojimo i nikoga ne ugrožavamo. U školi ili na fakultetu ne možemo da kažemo koga volimo. Na poslu, ako ga uopšte imamo, primoravaju nas da ne govorimo o našim životima.

 

Želimo da gradimo društvo nenasilja, zajedništva, podrške, gdje niko neće morati ograničiti život na četiri zida i gdje se niko neće bojati da prijavi nasilje koje doživljava ili kojem svjedoči. Ova Povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena.

 

Neka se sloboda i ljubav širi. To je naš san. I imamo hrabrosti da se borimo za to. I hoćemo - u ime mira, ljubavi i slobode, poručila je Huremović.

 

Muzičar Damir Imamović se obratio učesnicima, nakon čega je otpjevao dvije pjesme "Snijeg pade na behar na voće". Pjesmom "Bella ciao" koju je uz gitaru otpjevao Imamović završena je prav Bh. Povorka ponosa.

 

13.10.

 

Povorka Ponosa stigla je do kraja svoje rute. Nalaze na na Trgu BiH gdje se upravo obraćaju organizatori. Poslije toga planirano je da se čuje muzika.

 

Dajana Bakić, jedna od organizatorki, zahvalila se svima na učešću, te je čestitala prvu Bh. povorku ponosa. Učesnicima se obratio Branko Ćulibrk, također organizator.

 

- Hvala vama što ste prepoznali značaj prve povorke. Dugo sam razmišljao kako da vam se obratim. Ne samo zbog vas koji ste tu nego i zbog svih onih koji zbog diskriminacije nisu mogli da nam se priključe. Nas gejeve, lezbejke trans, i druge osobe, diskriminišu, oduzimaju nam prava, udaraju nas i pojedine institucije nas stigmatizuju i čak odvode na prisilna liječenja. Napominjem da je sloboda izražavanja ljudsko pravo koje nama žele oduzeti. Od danas zahtijevamo društvo u kojem ćemo se zajednički suprostaviti izolaciji mržnji i homofobiji.

 

Na kraju obraćanja je poručio "smrt fašizmu".


Među učesnicima je pisac Faruk Šehić, koji je učestvovao u kampanji za prvu Bh. povorku ponosa.

 


12.20

Povorka prolazi pored Velikog parka. Ponovo se čuje pjesma "Ay, Carmela".

 

Dvije transrodne osobe iz Australije i sa Novog Zelanda stigle su u Sarajevo kako bi pružile podršku LGBTIQ zajednici u Bosni i Hercegovini.

Prema prvim informacijama, učestvuje preko 3000 učesnika.

 


12.15

Novinari Oslobođenja s terena javljaju da je atmosfera u Povorci odlična, te da gradjani sa prozora mašu i aplaudiraju povorci.

 

Čuju se povici: "Smrt fašizmu, slobodan narodu".

 

 

 

Veliki broj građana se nalazi u Titovoj ulici. Spremaju se da krenu u šetnju za pola sata i javno izraze svoj seksualni identitet.

 

- Osjećam se kao na vlastitoj svadbi ili na svadbi nekoga ko mi je blizak. Čak i kada ne bih duboko ideološki podržavala ovakav skup, došla bih zbog duštva, kazala je aktivistica Kristina Ljevak.

 

Jedan od učesnika je Matej Vrebac koji živi u Sarajevu. Kazao je da mu najviše smeta društvena stigma.

 

 

- Ako pogledamo, nemamo registorvana civilna partnerstva, kazao je on.

 

Selma Kešetovic iz Organizacionog odbora kaže da će broj prijavljenih učesnika biti premašen.

 

- Na povorku pristiže sve više i više ljudi, mislimo da će broj od 500 prijavljenih učesnika biti višestruko premašen.

 

Jedan od učesnika kaže da je često bio je u teškim situacijama. Često je bio napadnut i fizički osim psihičkog.

 

 

10.50

 

Počelo je okupljanje LGBITIQ osoba i građana koji su dočio iskazati podršku pripadnicima ove marginalizvane skupine.

 

Uz veliki broj policajaca na terenu, sigurnost učesnika u povorci je osigurana i betonskim pregradama, a građani koji će učestvovati u šetnji ulaze na samo jedan ulaz i to iz ulice Kulovića.

 

Očekuje se oko 500 ljudi koji će danas prošetati od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita do zgrade zajedničkih institucija BiH na Trgu BiH. Tu će se organizatori obratiti građanima i poslati poruke o slobodi.

 

(Oslobodjenje/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)