Šta će otkriti istraga?

Izgorio hostel u kojem su boravili: Djeca u Ajdinovićima su se otrovala vodom?

Hronika 28.08.19, 19:10h

Izgorio hostel u kojem su boravili: Djeca u Ajdinovićima su se otrovala vodom?
Na liječenju su završila samo djeca koja su bila smještena na drugom spratu Centra, na kojem su se nalazili mokri čvor i voda koja je, navodno, dopremljena cisternom

 

Djeca koja su se krajem prošle sedmice otrovala u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova i dalje su na liječenju. Oslobođenje i TV1 saznaju kako je hostel koji je prekjučer izgorio do temelja u Ajdinovićima bio upravo onaj u kojem su djeca odsjela. Iz ovog centra, pak, ne žele davati nikakve informacije dok, kako kažu, ne budu objavljeni rezultati mikrobiološkog nalaza. Po svemu sudeći, sa hostelom koji je rano prekjučer izgorio u Ajdinovićima izgorjeli su i dokazi.


Izvor TV1 ustvrdio je kako je “ekipa od 33 djece boravila na drugom spratu hostela. Iako su istog dana u hostelu bili popunjeni i kapaciteti na prvom i trećem spratu, došlo je do simptoma trovanja samo kod djece sa drugog sprata. Upravo na tom spratu nalazio se i mokri čvor te voda koja je, navodno, bila dopremana cisternom. Zato su osnovane sumnje kako trovanje kod djece nije nastupilo hranom”.

 

Iz menadžmenta Centra Ajdinovići ni jučer nisu željeli govoriti o trovanju djece i požaru dok se obje istrage ne okončaju.

 

Amer Čulov, portparol SRC-a Ajdinovići, kazao je za Oslobođenje i TV1 da još zvaničnih informacija o ovom nemilom događaju nisu dobili.

 

“Do završetka istrage nemojte da bilo šta govorimo. Kad bude zvanični nalaz inspekcije, oni će da objave sve: i boravak i odlazak i jelo i piće. Do tada je nezahvalno bilo šta reći. Niko ne može. Ja bih zamolio da neki roditelj uradi screenshot nalaza, na kojem piše da je bilo trovanje. Niko nema podatak da je trovanje. Ako je trovanje, dajte mi dokaz”, kategoričan je bio Čulov.

 

Na navode izvora koji je govorio o trovanju vodom Čulov odgovara: “Vi možete reći da su se djeca otrovala. Treba za to imati dokaz. Ja mogu da kažem bilo šta, ali ne želim reći bilo šta, jer ne znam istinu, jer ne zna još niko istinu, niko”.

 

Prema tvrdnjama svjedoka koji su odsjeli u hotelu, preko puta objekta koji je izgorio, u hostelu se, neposredno pred požar, nalazio jedan muškarac - uposlenik Centra Ajdinovići. Iako je gašenje požara trajalo cijeli dan i iako se čekaju analize uzoraka, Centar Ajdinovići je otvoren za posjetioce. Od Čulova smo saznali da je tek jučer krim-policija počela uviđaj koji se nije mogao prije uraditi zbog vreline prostora.

 

Na pitanje zašto je Centar već otvoren, u Sanitarnoj inspekciji Zeničko-dobojskog kantona niko nam nije mogao dati odgovor. Mirsada Silajdžić, direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a, kazala je kako oni ne mogu dati više informacija o tome.


Mirna Poljac, glasnogovornica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, istakla je da i oni čekaju rezultate nalaza.

 

“Taj nalaz će biti dostavljen Policijskoj stanici Olovo, pa će ga oni proslijediti nama, nakon toga ide detaljna analiza izvještaja od tužioca i potom ćemo mi onda izaći u javnost sa rezultatima”, istakla je Poljac.

 

Iz KCUS-a Sarajevo smo nezvanično saznali da je od 12 djece na kućno liječenje pušteno devet dječaka. Oni su dobro. Još troje njih će ostati u bolnici do kraja sedmice.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI