Nastavlja se politička kriza u BiH

Ako lideri budu održali riječ, ovo Vijeće ministara ostaje do 2022. godine: Sve manje šanse za formiranje vlasti...

Front 20.08.19, 21:03h

Ako lideri budu održali riječ, ovo Vijeće ministara ostaje do 2022. godine: Sve manje šanse za formiranje vlasti...
Apelujemo članovima Predsjedništva BiH da dođu do neke vrste kompromisa, do neke vrste sporazuma kako bismo mogli ostvariti napredak po ovom pitanju, kaže Bruce Berton, šef misije OEBS-a u BiH

 

Godišnji nacionalni plan ostaje glavna politička tema koalicijskih partnera na državnom nivou i u narednom periodu. Naime, ta tačka nije razmatrana na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je okončana ubrzo nakon što je počela. Poslije toga, otkazana je i vanredna sjednica na kojoj su se članovi Predsjedništva trebali izjašnjavati o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH. Po svemu sudeći, nastavlja se politička kriza u BiH, a upitno je i najavljeno formiranje vlasti do 5. septembra.

 

Potpisivanjem Načela o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini postavljene su sve ključne tačke i smjer budućnosti Bosne i Hercegovine. Svako drugo djelovanje je štetno i predstavlja izigravanje izborne volje građana, poručuju iz HDZ BiH.

 

"Kako se približava rok za provedbu dogovorenih načela za formiranje vlasti budućih partnera svjedoci smo i različitih tumačenja dogovorenih načela, pri čemu se nadamo, unatoč razlikama, da isti neće odvesti BiH u nove krize koje nikome ne odgovaraju", stoji u saopštenju HDZ-a.

 

Iako SBB nije potpisnica Sporazuma, dio su pregovora o fomiranju vlasti. Lider ove stranke Fahrudin Radončić kaže uoči sjednice Predsjedništva nije bio optimističan. Dodikovu najavu mogućeg izlaska iz koalicije nazvao je političkim blefom.

 

"Apsolutno podržavam stavove gospodina Komšića i Džaferovića. Mislim da je to jedan jedinstven stav i da tu neće biti nikakvih pomaka na štetu našeg evroatlanskog puta", poručuje predsjednik SBB-a.

 

Reakcija i OEBS-a u Bosni i Hercegovini. Iz ove organizacije poručuju da u okviru Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi ne postoji konsenzus oko NATO puta BiH, poručuju na građanima BIH je da odluče.

 

"Smatramo da se to pitanje koristi kako bi se trenutak formiranja vlasti držao u zastoju, odnosno odgodio. I prema našem mišljenju to je problem koji treba riješavati. I zbog toga apelujemo članovima Predsjedništva BiH da dođu do neke vrste kompromisa, do neke vrste sporazuma kako bismo mogli ostvariti napredak po ovom pitanju", kaže Bruce Berton, šef misije OEBS-a u BiH.

 

No šta ukoliko ne dođe do kompromisa.

 

"Dodik je jasno rekao da dok je on na vlasti neće biti ANP. A to je upravo ono što govore Komšić i Izetbegović, da bez ANP nema Vijeća ministara. Ako vjerujemo njima, ako vjerujemo da drže do svoje riječi ovo Vijeće ministara će ostati do narednih izbora", zaključuje Ivana Marić, politička analitičarka.

 

Prvi rok pred liderima je 5. septembar. Tada ističe 5. avgusta dogovoreni rok za formiranje vlasti.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI