OD NOVEMBRA DIO FORTENOVE GRUPACIJE

Rusi uzimaju Mercator: Ruski bankar Maksim Poletajev najavljuje veliku promjenu u slovenskom tržnom lancu...

Biznis Klub 29.07.19, 11:47h

Rusi uzimaju Mercator: Ruski bankar Maksim Poletajev najavljuje veliku promjenu u slovenskom tržnom lancu...
Nakon ulaska u Fortenovu grupu u novembru, vodeći slovenački maloprodajni lanac obećava lakše refinansiranje i čak najavljuje akvizicije u Srbiji

 

 

Najavom ruskog bankara Maksima Poletajeva da će Mercator postati dio grupacije Fortenova koja je krajem novembra preuzela zdrav dio neuspjelog Arokora.

 
- Pregovori sa zajmodavcima će svakako biti lakši kada smo dio stabilne i jake grupe. Ulaz u Forten ne mijenja ništa za kupce, ali nam donosi stabilnost, koje nikada nije previše. U protekle dvije godine uspješno smo smanjili zaduženost i povećali profitabilnost. Naravno, još uvijek ima mnogo posla koji treba obaviti, što će biti nešto lakše u okviru Fortena. Ključni projekti su i dalje obnova logistike, izgradnja logističkog centra u Ljubljani i ulaganja u unapređenje logistike u Srbiji. Srbija je veoma interesantna za nas kao tržište, jer se aktivno konsoliduje i gotovo ćemo sigurno izvršiti neku vrstu preuzimanja. Rad na diferenciranju ponude još nije završen ali već smo postigli mnogo, a nastavićemo da radimo sa lokalnim dobavljačima na svim našim tržištima - rekao je predsjedni uprave Tomislav Čizmić.


Čizmić je uvjeren da je transfer dobra vijest za Mercator, a time i za njegove dobavljače.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI