pravni zastupnici nožica i ademović otkrili detalje

Ko su turski državljani čije se izručenje traži: Neki su čak i 20 godina u BiH, a jedna je osoba kandidirana i za Šestoaprilsku...

Hronika 15.07.19, 15:16h

Ko su turski državljani čije se izručenje traži: Neki su čak i 20 godina u BiH, a jedna je osoba kandidirana i za Šestoaprilsku...
O tome ko su turski državljani čije izručenje Republika Turska traži govorila je Senka Nožica

 

Pravni zastupnici Senka Nožica i Nedim Ademović obratili su se javnosti povodom pravnog položaja turskih državljana u Bosni i Hercegovini čije izručenje traži Republika Turska - piše N1

 

"Smatrali smo da do ovog momenta neće doći jer smo mislili da će institucije pravnim načinom tražiti da se ovo riješi, ali ova situacija je ispolitizovana do te mjere da smo morali odbraniti naše klijente. Vrši se strašni politički pritisak da institucije BiH ne riješe ovo na pravni način i u skladu sa Ustavom BiH, već da se riješi kroz političke dogovore, prije svega između dvije države. To Bosna i Hercegovina ne smije sebi dozvoliti", poručio je Ademović u obraćanju.

 

O tome ko su turski državljani čije izručenje Republika Turska traži govorila je Senka Nožica.

 

"Naši klijenti borave u BiH duži niz godina, neki su čak i 20 godina u našoj zemlji. Uglavnom su to nastavnici, učitelji, profesori, svi su oženjeni, a većina od njih ima i djecu. Naši klijenti se nalaze na nekim listama koje su objavljene u Turskoj gdje se navodi da je određenom broju turskih građana poništen pasoš. Međutim, protiv naših klijenata nije vođen nijedan postupak ni u BiH ni u Turskoj. Neki od naših klijenata su ugledni građani našega društva. Mi nećemo pominjati imena naših klijenata, a vama je poznato da je jedna od osoba bio i kandidiran za Šestoaprilsku nagradu, koja mu nije dodijeljena", istakla je Nožica te dodala:

 

"Sada se uvodi postupak za ukidanje boravišnih dozvola. Mi smo samo dobili papir na kojem piše da je njihov pasoš proglašen nevažećim. Oni sad traže da se donesu novi pasoš, odnosno da sa svojim postojećim pasošem odu u Tursku ambasadu da se izda novi pasoš. To bi bio jedan začarani krug jer bi im oduzeli važeće pasoše, i ako se već nalaze na nekim listama, ne bi im dali nove. Onemogućava im se kretanje i bili bi primorani da budu izručeni. Naši klijenti će biti prisiljeni da traže azil. Međutim, nama kao pravnom timu je rješenje da pokrenemo tužbu pred Sudom BiH, nakon toga bismo podnijeli apelaciju za zaštitu ljudskih prava i konačno apelaciju za povredu ljudskih prava pred Sudom u Strazburu. Mi se spremamo za najgori scenario i taj najgori vama danas prezentiramo".

 

"Zašto se ovo dešava turskim državljanima u BiH koji već godinama žive kao i svi drugi strani državljani i rade u našoj zemlji, imaju zakonit boravak i radne dozvole u BiH", navodi Ademović te ističe:

 

"Ovakve situacije imaju mnoge države iz razloga jer je Turska za vrijeme pokušaja puča donijela određene dekrete. Istovremeno je Turska od Interpola zahtijevala da se stave na crvene potjernice kako bi se onemogućilo tim ljudima da se kreću po svijetu i kako bi bili deportovani u Tursku. BiH je već u dva navrata odlučivala o deportaciji tuskih državljana, prema tome su donesene presude i principi prema kojim se BiH mora ponašati. Sud je negativno odlučio što je činjenica da međunarodna zajednica i UN nisu prihvatile stav da FETO proglase terorističkom organizacijom. Ne možete na osnovu činjenice pripadnosti takvom pokretu nekoga deportovati. Države kao što su Kosovo, Moldavija, Azerbejdžan - izolovali su te osobe koje su nakon toga nestale da bi se saznalo da su završili u turskim zatvorima. Nadamo se da će BiH sebe na diplomatskom nivou štititi na način da neće dozvoliti da se ovako završi. Niti jedan državljanin ne može biti izručen bez dokaza da je neko počinio određeno krivično djelo. U Turskoj ne postoji bilo kakav postupak, istraga, optužnica protiv njih, prema tome to su ljudi koji normalno žive i rade u BiH. BiH se mora opredijeliti da li će slijediti politički zahtjev ili pravne standarde na osnovu kojih to neće dozvoliti. Objavljivanjem njihovih imena ugrožava se njihovo pravo na život i sigurnost. Molimo da se obrati pažnja na Zakon o zaštiti ličnih podataka jer njihova imena nisu bitna, bitna je pojava koja se dešava u BiH jer se ovo pitanje mora principijelno rješavati. FETO pokret je decenijama prisutan u Turskoj i ne postoji čovjek koji nije imao doticaja s ovim pokretom".

 

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović potvrdili su ranije da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio izručenje osoba iz BiH koji se mogu dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI