Nakon što je pripadnik ISIL-a izgubio život na ratištu u Siriji

Australija preuzima troje djece poginulog bh. teroriste Yasina Rizvića

Hronika 26.06.19, 10:07h

Australija preuzima troje djece poginulog bh. teroriste Yasina Rizvića
Ono što je dosada bilo poznato o Rizviću jeste da je bio vrlo blizak suradnik osnivaču centra Al-Furqan u Melbourneu Harunu Mehičeviću, inače rođenom Mostarcu koji je uvijek negirao veze s teroristima

 

Izvor: Dnevni-list.ba

 

Troje siročadi bosanskog teroriste, pripadnika takozvanog ISIL-a Yasina Rizvića koji je 2016. godine poginuo na ratištu u Siriji, bit će prebačeno u Australiju, potvrdile su vlasti te države.

 

Rizvić je rođen u BiH, dugo godina je živio u Australiji i stekao je državljanstvo, a potom se radikalizirao i priključio terorističkim postrojbama u Siriji. Nakon njegove smrti 2016. izgubio se trag i njegovoj supruzi Fauzi Khamal Bache koja je inače iz Singapura, te njihovoj četvero djece.


Slikao djecu s odsječenim glavama

 

Jedno vrijeme se spekuliralo da su svi poginuli, no, prije dva mjeseca troje djece je pronađeno živo u izbjegličkom kampu al-Hawl u Siriji, dok se za majku Fauzi Khamal Bache ustvrdilo da je poginula zajedno s još jednim djetetom.

 

Preživjela djeca, dvije djevojčice i dječak dobi od 6 do 12 godina, sada će biti izvučeni iz sirijskog pakla i vraćeni u Australiju, ali je nepoznato ko će preuzeti brigu o njima s obzirom da nemaju porodicu.

 

Zajedno s Rizvićevom djecom, australske vlasti u državu će vratiti i djecu zloglasnog teroriste Khaleda Sharroufa koji je također poginuo zajedno sa svojom suprugom.

 

Australska javnost je podijeljena po pitanju povratka djece terorista u njihovu zemlju, a posebno djece Khaleda Sharroufa, koji je dok je bio živ užasnuo svijet objavljujući na društvenim mrežama slike svog sina koji u rukama drži odsječenu glavu sirijskog vojnika.

 

Postavljaju se pitanja o strašnim traumama koje su ta djeca doživjela, a stručnjaci se slažu da će put njihovog ponovnog uključivanja u australsko društvo biti iznimno težak.

 

Veza s Mehičevićem

 

Ono što je dosada bilo poznato o Rizviću jeste da je bio vrlo blizak suradnik osnivaču centra Al-Furqan u Melbourneu Harunu Mehičeviću. Taj se centar godinama dovodio u direktnu vezu s ISIL-om, tačnije s teroristima koji su otišli u Siriju, ali u onima koji su izvršili nekoliko napada u Australiji. Mehičević, inače rođeni Mostarac, uvijek je negirao povezanost svog centra s terorizmom, ali je činjenica da je nekoliko osoba koje su bile u uskoj vezi s centrom izvršilo terorističke napade ili su se priključili ISIL-u. Takav put je imao i Rizvić.

 

Mehićević je, kao i Rizvić, doselio mlad u Australiju tokom 1990-ih godina bježeći od rata. Živjeli su u Brisbaneu do sredine 2000. godine kada su doselili u Melbourne. Australske vlasti su prije nekoliko godina zatvorile centar Al-Furqan, a tamošnji mediji pisali su da je Mehičeviću bilo ponuđeno da bude špijun za australsku obavještajnu službu. Nepoznato je što se nakon toga dogodilo.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI