Kapitalan projekt za ks

Potpisan ugovor o povećanju energetske efikasnosti 24 objekta na području KS: Evo kako će to ekološki dobro utjecati

Hronika 13.06.19, 16:01h

Potpisan ugovor o povećanju energetske efikasnosti 24 objekta na području KS: Evo kako će to ekološki dobro utjecati
Ministar Damir Filipović ističe da će se na 24 objekta uraditi intervencije kojima će se povećati njihova energetska efikasnost, što će za efekat imati prvenstveno smanjenje zagađenja zraka

 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Damir Filipović, šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergstrom i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, potpisali su danas ugovor o povećanju energetske efikasnosti 24 javna objekta na području KS.

 

Sporazum je potpisan u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji finansira Vlada Švedske, a sredstva za realizaciju mjera energetske efikasnosti ukupne vrijednosti šest miliona KM osigurali su Vlada Švedske, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, općine Stari Grad, Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo, Hadžići, Ilidža, te Arhitektonski fakultet Sarajevo i Elektrotehnička škola za energetiku, dok je implementator radova UNDP. 

 

Ministar Damir Filipović ističe da će se na 24 objekta uraditi intervencije kojima će se povećati njihova energetska efikasnost, što će za efekat imati prvenstveno smanjenje zagađenja zraka.

 

- Projektima energetske efikasnosti obuhvatit ćemo 48 objekata u ovoj godini i mislim da time pokazujemo da želimo utjecati na smanjenje zagađenja zraka. Veliki broj stanovnika koristi ove objekte, ovo je kapitalan projekt za Kanton i ovu vladu - rekao je Filipović. 

 

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov naglašava da je enrgetska efikasnost moćna alatka kojom je moguće smanjiti emisije stakleničkih gasova, te obezbijediti čišći zrak u Sarajevu, koje je zagađeno većim dijelom zimskog perioda.

 

- Istovremeno taj proces omogućuje i održiv ekonomski razvoj. Samo u dvije godine očekujemo da će radovi biti urađeni na 39 javnih zgrada, a to će stvoriti 400 zelenih poslova, 13.000 ljudi će imati bolje uslove i komfor u unutrašnjosti prostorija kroz godinu – naglasio je Khoshmukhamedov.

 

Šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergstrom naglašava da je zaštita okoliša i klima neki od najvažnijih prioriteta švedske vlade.

 

- Energetska efikasnost je važan način na koji možemo unaprijediti zaštitu okoliša. Ovi projekti će unaprijediti uslove života djeci, studentima, profesorima, doktorima i svima nama koji živimo u Sarajevu. Od 2014. godine švedska vlada je uložila 12,5 miliona eura u projekte energetske efikasnosti u cijeloj BiH – kazala je Bergstrom.

 

Dodaje da je na taj način obnovljeno više od 140 objekata, a otvorena su i radna mjesta za takozvane "zelene poslove“.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI