Odbijen prijedlog odbrane

Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj

Hronika 06.06.19, 17:49h

Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj
Odluka Vrhovnog suda predstavlja uklanjanje zadnje procesne prepreke za raspisivanje nove tjeralice za odbjeglim Mamićem, a ovaj put u postupku izručenja Mamićevo dvostruko državljanstvo više ne predstavlja zapreku za njegovo izručenje Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine u kojoj se nalazi u bijegu

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je prijedlog obrane za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem je optužen za izvlačenje novca preko offshore tvrtki čime je uklonjena zadnja prepreka za raspisivanjem nove tjeralice za nekadašnjim čelnikom NK ''Dinama'', što ujedno znači da Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj. 

 

''Vrhovni sud odbio je u srijedu prijedlog obrane Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovom sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko offshore tvrtki'', potvrdio je u četvrtak Hini glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić. 

 

 Odluka Vrhovnog suda predstavlja uklanjanje zadnje procesne prepreke za raspisivanje nove tjeralice za odbjeglim Mamićem, a ovaj put u postupku izručenja Mamićevo dvostruko državljanstvo više ne predstavlja zapreku za njegovo izručenje Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine u kojoj se nalazi u bijegu. 

 

 U ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz marta 2014. koji su potpisale Republika Hrvatske i Bosna i Hercegovina i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ukoliko se radi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije. Uz to, izručenje se dopušta ukoliko su djela počinjena nakon potpisivanja sporazuma. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvog po kojem je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.  

 

 Nakon što sutkinja osječkog Županijskog suda Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, ona bi najprije putem policije trebala provjeriti živi li Mamić na zagrebačkoj kućnoj adresi na kojoj je prijavljen. Budući da se on nalazi u BiH, slijedi raspisivanje tjeralice. Na temelju nove tjeralice, policija BiH je dužna ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenjem. 

 

 Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u junu prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima. 

 

 U maju ove godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića je određen i istražni zatvor što će biti temelj za novi zahtjev za njegovim izručenjem.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI