Foto/ Na poziv Huseina ef. Kavazovića

Veliki iftar za mlade u srcu Sarajeva: Reis, Skaka i Lavić 'omrsili' se sa omladinom na Baščaršiji

Hronika 27.05.19, 10:21h

Veliki iftar za mlade u srcu Sarajeva: Reis, Skaka i Lavić 'omrsili' se sa omladinom na Baščaršiji
On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organiziranja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Kosova u nedjelju organizovao veliki omladinski iftar, u centru Sarajeva, na Baščaršiji. 

 

iftar-za-mlade-bascarsija1

 

Države u okruženju, iz kojih su omladinci doputovali na iftar, kako podsjeća agencija MINA, nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema. Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja. 

 

senadin-lavic

 

Stoga večerašnji omladinski susret ima poseban značaj i simboliku, jer se reisu-l-ulema želio susresti s mladima iz regije, s njima porazgovarati i ohrabriti ih u njihovom radu, te dati podršku njihovim aktivnostima. 

 

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organiziranja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka: 

 

iftar-za-mlade-bascarsija2

 

- Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije,  Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo - kazao je Kavazović. 

 

iftar-za-mlade-bascarsija3

 

Upozorio je na opasnost "’hladnih vjetrova u Evropi", potičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje, te da i sami preuzmu odgovornost za svoju budućnost, za budućnost naroda raseljenog po Balkanu i svijetu. 

 

iftar-za-mlade-bascarsija4

 

- Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi – rekao je reisu-l-ulema.' 

 

iftar-za-mlade-bascarsija5

 

U svečanom dijelu programa aktivisti Mreže mladih Islamske zajednice prezentirali su ciljeve i svrhu njihovog omladinskog organiziranja.

 

(FENA/dg; Foto: Islamskazajednica.ba)

BLIN
KOMENTARI