BOLJA STRANA BIH/ SVRSTALI SE U VRH SVIJETA

Premijer Novalić primio studente Pravnog fakulteta Zenica nakon uspjeha na 'Vis Moot' takmičenju: 'Mladi su naša budućnost'

Hronika 15.05.19, 21:07h

Premijer Novalić primio studente Pravnog fakulteta Zenica nakon uspjeha na 'Vis Moot' takmičenju: 'Mladi su naša budućnost'
Čestitajući zeničkom akademskom timu na ostvarenim rezultatima, federalni premijer je rekao da je to radosna i ohrabrujuća vijest za generacije mladih Bosne i Hercegovine i dokaz da se sve može postići kad se želi, radi i sanja. Ovom prilikom Novalić je ovim uspješnim mladim ljudima dodijelio novčane nagrade u iznosu od po 500 KM

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, danas je u zgradi Vlade FBiH primio članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je sa Univerzitetom „Lomonosov“ iz Rusije podijelio treće mjesto na svjetskom „Vis Moot“ takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču. 


Prijemu su prisustvovali članovi tima studenti Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija te mentor prof.dr. Zlatan Meškić.


Nakon što su se prošle godine plasirali među 16 najboljih ekipa u svijetu, tim zeničkog Pravnog fakulteta ove godine je ostvario dosad najbolji rezultat, otkad učestvuje na ovom takmičenju, a uspjeh je značajniji, jer je ove godine u konkurenciji bilo 378 timova iz cijelog svijeta.

 

novalic-studenti-3


Čestitajući zeničkom akademskom timu na ostvarenim rezultatima, federalni premijer je rekao da je to radosna i ohrabrujuća vijest za generacije mladih Bosne i Hercegovine i dokaz da se sve može postići kad se želi, radi i sanja. Ovom prilikom Novalić je ovim uspješnim mladim ljudima dodijelio novčane nagrade u iznosu od po 500 KM.


- Od prve godine mandata izdvajamo budžetska sredstva za zapošljavanje mladih. Znamo da to nije dovoljno, ali pokazatelji o ekonomskom rastu obećavaju da će i drugi, privreda posebno, imati više mogućnosti za ove namjene - rekao je Novalić.

 

novalic-studenti-2

 

Studenti su istakli kako je njihov uspjeh poruka mladima da trebaju ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini.


- Drago mi je da smo pokazali da ono što je „vani“ ne mora da znači da je bolje i kvalitetnije. Dobro je i da smo pokazali da nema ništa bez rada i truda, i da jednostavno morate proći taj proces učenja i istraživanja - kazala je studentica Amina Hasanović.


„Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot“ je takmičenje u međunarodnoj arbitraži i međunarodnom poslovnom pravu. Organizator  je Association for the Organization and Promotion of the Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, a sponzorske organizacije su mnogi poznati svjetski univerziteti, centri za arbitražno rješavanje sporova, Komisija UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) i Pravni fakultet Univerziteta u Beču.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI