za implementaciju zakona o sukobu interesa

Damir Arnaut pita OHR: Gospodine Inzko, zašto ne koristite Bonske ovlasti i hoćete li ih konačno upotrijebiti?

Front 15.05.19, 12:28h

Damir Arnaut pita OHR: Gospodine Inzko, zašto ne koristite Bonske ovlasti i hoćete li ih konačno upotrijebiti?
Pored sankcionisanja ratnohuškačih poteza, korištenje Bonskih ovlasti za sankcionisanje zvaničnika koji su u sukobu interesa, uključujući one koji ismijavaju neprimjenjivost postojećih zakona, bi značajno unaprijedilo borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini

 

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu, postavio je Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) nekoliko poslaničkih pitanja.

 

Član 166. Poslovnika dozvoljava državnim parlamentarcima da Visokom predstavniku postavljaju poslanička pitanja. 


Naime, kako navodi Arnaut, postojeći zakoni o sukobu interesa propisuju sankcije, ali se ti zakoni ne primjenjuju jer komisija na državnom nivou već duže vrijeme ne funkcioniše, na nivou Federacije BiH nikada nije ni formirana, a na nivou RS je nadasve neaktivna. Istovremeno, OHR je prošle sedmice od nekoliko članica Vijeća sigurnosti UN-a dobio podršku da koristi Bonske ovlasti.

 

Pored sankcionisanja ratnohuškačih poteza, korištenje Bonskih ovlasti za sankcionisanje zvaničnika koji su u sukobu interesa, uključujući one koji ismijavaju neprimjenjivost postojećih zakona, bi značajno unaprijedilo borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini - navodi ovaj poslanik u saopćenju za medije.

 

U nastavku pronađite potpuna pitanja koja je uputio Uredu Visokog predstavnika u BiH.

 

arnaut-pitanja-1

arnaut-pitanja-2

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI