Završena konstituirajuća sjednica

Socijaldemokratski pokret preimenovan u Pokret socijalne pravde i demokratije

Front 09.05.19, 18:08h

Socijaldemokratski pokret preimenovan u Pokret socijalne pravde i demokratije
Na upit da li je ovo ujedinjenje socijaldemokratije, Komšić je rekao da jeste, uz pojašnjenje da je potrebno objedinjenje ljevice u BiH zbog dominacije „nacionalističkih stranaka“

 

U Sarajevu je završena konstituirajuća sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, koji je na kraju jednoglasno preimenovan u Pokret socijalne pravde i demokratije. 

 

Predsjedavajući Inicijativnog odbora Ivo Komšić je raspravu ocijenio veoma konstruktivnom, a vođena je oko samog imena, jer je Pokret, kako je kazao, šira platforma za okupljanje svih progresivnih lijevih snaga u BiH. 

 

- Predsjedništvo Pokreta trebalo bi imati 25 članova. To će se dopuniti na samoj skupštini, početkom juna,  ili kad se budu osnivale regionalne organizacije Pokreta - istakao je Komšić.

 

Pojasnio je da su htjeli da ideja pokreta bude vrlo čvrsta i jasna. 

 

- Promijenili smo ovaj radni naslov koji je ponuđen, uz nekoliko prijedloga koje smo imali i obrazloženja koja su data. Pokret smo nazvali Pokret socijalne pravde i demokratije i to će biti radni naslov sve do skupštine. Skraćenica je SPD – izjavio je Komšić i dodao da ovaj pokret nije politička organizacija. 

 

Na upit da li je ovo ujedinjenje socijaldemokratije, Komšić je rekao da jeste, uz pojašnjenje da je potrebno objedinjenje ljevice u BiH zbog dominacije „nacionalističkih stranaka“. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI