FOTO/ Građani sluđeni

NEVJEROVATNO: Opet 'dižu' Ferhadiju! Počelo popločavanje od Katedrale, pa sve do...

Hronika 09.05.19, 11:46h

NEVJEROVATNO: Opet 'dižu' Ferhadiju! Počelo popločavanje od Katedrale, pa sve do...
Radove u Ferhadiji će finansirati Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a njihova vrijednost je 789.000 KM

 

Počela je sanacija dijela ulica Ferhadija, od Apoteke Stari grad (kod Katedrale) do Slatkog ćošeta, prezicnije na potezu od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrevbegovim ulicom.

 

Projektom je planirano da se uklone stare ploče, postavi armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče, izmijeni dio cjevovoda i reguliše oborinska odvodnja.

 

Vlasnici ostalih podzemnih instalacija također će izvršiti zamjenu postojećih novima. Radovi će se prvo izvoditi na desnoj strani ulice iz prvaca Statkog ćošeta kako bi se osigurala prohodnost, a potom na lijevoj.

 

Po riječima načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, radovi će se izvoditi na dužini ulice od 191 metra i širini od devet metara.

 

- Ovaj dio ulice Ferhadija bio je u katastrofalnom stanju zbog čega smo pristupili radovima. Pored Ferhadije radiće se Štrosmajerova ulica, a radovi će početi 1. septembra. Podzemne instalacije neće se morati mijenjati, s obzirom da je to je urađeno 1997. godine. Na armirano-betonsku podlogu biće postavljene granitne ploče debljine 10 cm. Mislim da će to biti dosta kvalitetno urađeno - kazao je Hadžibajrić.  

 

Radove u Ferhadiji će finansirati Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a njihova vrijednost je 789.000 KM. Proveden je postupak izbora izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a za izvođača je izabarana firma Mibral d.o.o.

 

Rok za završetak radova je 60 dana. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju KS.

 

Sanacijom ovog dijela ulice Ferhadija bit će završena obnova kompletnog užeg starogradskog jezgra koja je počela prije devet godina rekonstrukcijom ulice Bravadžiluk, te sporednih ulica Oprkanj i Mali Bravadžiluk. Radovi su nastavljeni 2011. potpunom rekonstrukcijom ulice Sarači da bi potom 2012. i 2013. urađena Ferhadija i Trg Fra Grge Martića.

 

Najveći poduhvat bila je rekonstrukcija Baščaršijskog trga koja je urađena 2015. godine, zahvaljujući i podršci pobratimske Općine Osmangazi iz Turske, koja je sufinansirala redove. U ove radove u užoj starogradskoj jezgri investirano je oko 3,5 miliona KM.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI