Rusija kaže da ima odgovor na 'jezik prijetnji i sile'

'Ovo je predratno stanje': Drastična eskalacija između dvije supersile, Amerikanci u Mediteran poslali nosače aviona

Front 25.04.19, 21:14h

 'Ovo je predratno stanje': Drastična eskalacija između dvije supersile, Amerikanci u Mediteran poslali nosače aviona
Savjetujem američkoj posadi da dobro gleda u more, da ih ne iznenadi ruska podmornica i da ih moćni torpedo ne pošalje na dno okeana, prokomentirao je prijetnje Aleksandar Šerin, zamjenik šefa Odbora za odbranu ruske Dum

Ponovno je zaiskrilo na relaciji Moskva - Washington. Došlo je do novih napetosti koje kompliciraju ionako najlošije odnose dviju velesila od vremena hladnoratovske blokovske podijeljenosti.

 

Amerikanci su odlučili pokazati Rusima mišiće pa su u Sredozemlje poslali svoja dva nosača aviona USS Abraham Lincoln i USS John C. Stennis (posljednji su put dva nosača zrakoplova, USS Harry S. Truman i USS Dwight D. Eisenhower, “plovila” Sredozemljem zajedno 2016. godine).

 

“Nosači zrakoplova predstavljaju svaki po sto hiljada tona međunarodne diplomacije”, rekao je tim povodom američki ambasador u Rusiji Jon Huntsman Jr. Izjavio je kako je to poruka Moskvi da ako doista želi normalizirati odnose sa SAD-om, “treba prestati destabilizirati situaciju po svijetu” te da “snažna odbrana” pomaže diplomatskoj komunikaciji i dijalogu.

 

Trumpov čovjek

 

Pritom u prvom redu misli na rusku upletenost u Siriji, Libiji i Ukrajini, dok neki ruski analitičari smatraju da su brodovi došli i kao dodatna prijetnja Iranu te kao podrška Izraelu. Jon Huntsman je “Trumpov čovjek”, nije karijerni diplomat, nije - za razliku od dosadašnjih američkih američkih, pogotovo Bushovih i Obaminih - ni rusist, ni kremljolog, niti zna ruski. No, ovakva ozbiljna i pomalo nediplomatska poruka odmah je izazvala adekvatnu rusku reakciju. “Savjetujem američkoj posadi da dobro gleda u more, da ih ne iznenadi ruska podmornica i da ih moćni torpedo ne pošalje na dno okeana”, prokomentirao je prijetnje Aleksandar Šerin, zamjenik šefa Odbora za odbranu ruske Dume.

 

Naglasio je da se Rusija ne boji te da imaju odgovor na “jezik prijetnji i sile”. Zaprijetio je kako Amerikanci paze da im se kod njihovih obala ne motaju stotine tona ruskih nuklearnih podmornica “koje se možda tamo nalaze”.

 

Podsjetimo da je nedavno Vladimir Putin bio na porinuću nove ruske nuklearne podmornice koja ima oružje tzv. sudnjeg dana koje može izazvati razorne tsunamije. Vojni analitičar Aleksandar Žilin rekao je kako Amerikanci moraju znati da Rusi imaju nove rakete, poznate kao “ubica nosača aviona” (očito misli na raketne sisteme Kinžal i Cirkon), te da “sto tisuća tona metala može dobro doći ruskoj industriji”, ali da ovim potezom SAD “dodatno stvara napetost na Bliskom istoku”.

 

Suradnja

 

Nosači zrakoplova imaju 130 aviona, deset pratećih brodova s devet hiljada mornara i marinaca, a u pratnji je i španska fregata Méndez Núñez koja bi trebala pokazati NATO-ovu suradnju te da i ostali američki saveznici stoje iza tih upozorenja Rusima. Zapovjednik američkih snaga u Evropi, admiral James G. Foggo III., pohvalio je tu suradnju i rekao kako ona sprečava “agresiju”.

 

Bivši zapovjednik Sjeverne ruske flote Vjačeslav Popov izjavio je da Rusija raspolaže snagama koje mogu parirati Amerikancima i kontrolirati te nadzirati njihove aktivnosti. Rusi, pak, napominju da SAD u posljednje vrijeme militarizira i Baltičko i Crno more te da su to opasne igre. Pogotovo su alergični kada američki ratni brodovi ulaze u Crno more i sudjeluju u vojnim vježbama s Ukrajincima i Gruzijcima.

 

Opasne izjave

 

Rusi su posebno osjetljivi na te američke aktivnosti oko te dvije postsovjetske države koje Rusija i dalje smatra svojim lenom. Ove je godine u Crno more već dva puta uplovio američki razarač USS Donald Cook, a Rusi kažu kako je sreća što postoji međunarodni sporazum koji ograničava “tonažu” koja može ući u crnomorski akvatorij kada su u pitanju ratni brodovi zemalja koje ne izlaze na Crno more.

 

Poznati ruski vojni analitičar Aleksandar Goljc za Glas Amerike je rekao kako je opasno kada se diplomati razbacuju ovako militantnim izjavama te da je ovo retorika koja najavljuje dodatne komplikacije u odnosima SAD-a i Rusije, čak govori da to insinuira i “predratno stanje”. Iz Kremlja su, pak, kratko poručili da Rusija vodi konstruktivnu politiku i nikome nije prijetnja.

 

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI