da li se krvoproliće moglo izbjeći

Novi detalji užasa na Šri Lanki: Napade je izvelo 6 bombaša, vlasti priznale OGROMNE pogreške!

Hronika 22.04.19, 18:42h

Novi detalji užasa na Šri Lanki: Napade je izvelo 6 bombaša, vlasti priznale OGROMNE pogreške!
Poginulo je najmanje 290 osoba, a strahuje se da bi konačan broj mogao biti puno veći. Većina poginulih su lokalni stanovnici. No poginulo je i najmanje 39 turista


Šest bombaša samoubojica izvelo je napade u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 290 osoba, dok ih je preko 500 ranjeno. Zbog velikog broja ranjenih, očekuje se da bi konačan broj mrtvih mogao biti još i veći.

 

Da je šest bombaša sudjelovalo u napadu je najnovija informacija koju je objavio vojni glasnogovornik Sumith Atapattu, a prenio CNN. Ranije se govorilo o sedam bombaša samoubica.

 

Policija je, objavila je vlada, za sada uhapsila 24 osobe koje se povezuje s napadima. Sve se još istražuje, a istrazi će se, kako je objavio CNN, priključiti i Interpol.

 

Vlada priznala goleme propuste

 

Premijer Ranil Wickremesinghe kazao je kako su vlasti imale informacije o tome kako bi do napada moglo doći. No nije se reagovalo.

 

"4. aprila dobili smo informacije o mogućim napadima", rekao je ministar zdravstva Šri Lanke Rajitha Senaratne novinarima u ime vlade. Premijer države nije bio obaviješten o tome, dodao je.

 

Otkrio je i kako je 9. aprila šef tajne službe napisao pismo u kojemu je naveo brojna imena članova terorističke organizacije.

 

Ministar obrane kazao je BBC-ju da ne treba sada optuživati vladu i tajne službe zato što nisu spriječile napade. Hemasari Fernando izjavio je kako su informacije koje su dobili sugerisale tek jedan ili dva moguća napada, a ovo što se dogodilo jučer bilo je skroz neočekivano.

 

"Činimo sve da zaštitimo građane koji trebaju ostati mirni", dodao je.

 

Osam eksplozija paralizovalo zemlju

 

Jučer ujutro po lokalnom vremenu šest je eksplozija, a potom još dvije, odjeknulo u Colombu i okolici.

 

Poginulo je najmanje 290 osoba, a strahuje se da bi konačan broj mogao biti puno veći. Većina poginulih su lokalni stanovnici. No poginulo je i najmanje 39 turista.

 

U cijeloj zemlji već dva dana traje potpuni kolaps: vlasti su proglasile policijski sat, a odmah nakon napada blokirane su društvene mreže i većina online komunikacije. To su napravili, kako su pojasnili, da bi se zaustavilo dijeljenje lažnih vijesti kojima se dodatno širila panika.

 

Iza napada stoje islamisti

 

Iza napada, kako su objavile vlasti, stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama'ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže. To je rekao Rajitha Senaratne, glasnogovornik vlade koja će tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenose agencije.

 

Vlasti Šri Lanke istražuju moguće veze NTJ-a sa stranim skupinama, prenosi agencija France presse.

 

Šef policije prije deset dana izdao upozorenje, upozoravao je baš na ove islamiste

 

Šef šrilankanske policije Pujuth Jayasundara prije desetak dana izdao je upozorenje vodstvu sigurnosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubica na crkve.

 

"Inozemna obavještajna agencija izvijestila nas je da NTJ planira izvesti samoubilačke napade, ciljajući na istaknute crkve kao i na indijsko veleposlanstvo u Colombu", stoji u upozorenju.

 

Teroristi su oni koji su dosad uništavali spomenike?

 

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s uništavanjem budističkih spomenika.

 

Glasnogovornik Senaratne je u ponedjeljak rekao da je u napadu pomogla međunarodna mreža, prenosi Reuters.

 

"Ne vjerujemo da je ove napade izvela skupina ljudi koja je ograničena na ovu državu", rekao je i dodao kako bez inostrane pomoći napadi ne bi mogli uspjeti.

 

Istaknuo je da će Šri Lanka tražiti međunarodnu pomoć kako bi se otkrile te međunarodne veze, piše Index.hr.

 

"Obavještajni izvještaji pokazuju da su iza lokalnih terorista stajale inozemne terorističke organizacije. Predsjednik zbog toga traži pomoć drugih država", priopštio je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI