The Guardian otkriva

Satelitske snimke iznad Saudijske Arabije pokazale su nešto čega se svi plaše…

Front 05.04.19, 08:26h

Satelitske snimke iznad Saudijske Arabije pokazale su nešto čega se svi plaše…
Snimke su objavljene u trenutku rasprava i borbi između Bijele kuće i Kongresa oko prodaje nuklearne tehnologije Rijadu

 

Saudijska Arabija će za nekoliko mjeseci završiti svoj prvi nuklearni reaktor, kako pokazuju satelitske snimke. Po dostupnim podacima reaktor će biti gotov za godinu dana, no oni još uvijek ne pokazuju spremnost da poštuju pravila koja će ih spriječiti da naprave bombu, piše Express.hr.

 

Reaktor se nalazi u predgrađu Rijada u gradu posebno dizajniranom za znanost i tehnologiju. Lokaciju je identificirao Robert Kelley, bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju. Rekao je da je riječ o malom istraživačkom reaktoru, koji bi uskoro trebao biti završen. 

 

- Mislim da bi ga mogli završiti za oko godinu dana - rekao je Kelley, koji je više od tri desetljeća radio na istraživanju kompleksa američkog nuklearnog naoružanja. 

 

Satelitske snimke pokazuju 10 metarsku cjevastu strukturu visokog čelika koja će sadržavati nuklearno gorivo, a radovi su i na susjednoj betonskoj zgradi. Zgrada i reaktor koristit će se za treniranje nuklearnih tehničara. Prije nego se nuklearno gorivo ubaci u reaktor Saudijska Arabija morat će implementirati kompleksan set pravila i procedura, pa i odraditi inspekciju IAEA, kako bi se uvjerili da se ti materijali neće koristiti za izradu oružja, što se dosada izbjegavalo, piše The Guardian.  

 

Reaktor je dizajnirala argentinska kompanija u državnom vlasništvu Invap SE.

 

- Trebao bi biti završen do kraja godine, a planovi ovise o nizu faktora. Invap je zadužen za dizajn, i oni vode sve operacije. No inženjeri i sav taj lokalni dio vode Saudijci - naglašava Mariano Grossi, argentinski izaslanik u IAEA.

 

Snimke su objavljene u trenutku rasprava i borbi između Bijele kuće i Kongresa oko prodaje nuklearne tehnologije Rijadu, nakon što je isplivalo na površinu kako je američko ministarstvo energetike odobrilo sedam dozvola za transfer osjetljivih nuklearnih informacija vladi Saudijske Arabije. 


 
Američki državni tajnik Mike Pompeo i tajnik za energetiku Rick Perry žele znati za što su ta odobrenja izdana i koje su kompanije uključene. Šefica nezavisne nuklearne regulatorne kompanije Kristine Svinicki i njezini suradnici nisu ništa odgovorili na pitanja o tome jesu li ih konzultirali oko nuklearnih dozvola. 

 

Rasprava se razbuktala prošlog tjedna i članovi Kongresa željeli su znati da li administracija štiti saudijski režim koji je poznat po nizu kršenja ljudskih prava, masovnim ubojstvima civila i ubojstvu kolumnista The Washington Posta Jamala Khashoggija.

 

- Ako ne možete vjerovati režimu sa pilom za kosti, ne bi im trebali davati nuklearno oružje - rekao je Brad Sherman Pompeu. 

 

Sherman naglašava kako je izdavanje tih sedam dozvola, poznatih kao Part 810 autorizacija, zapravo pokušaj Trumpa i njegovog zeta Jereda Kushnera da zaobiđu Kongres, i tako saudijski režim poštede ozbiljnih restrikcija na njihov nuklearni program. 

 

- Pokazuje to svijetu kako Kushner i Trump mogu transferirati nuklearnu tehnologiju Saudijskoj Arabiji bez da detalje toga otkriju Kongresu, pa čak ni onima koji imaju visku razinu sigurnosnih odobrenja, pa čak ni u posebnim sobama. Što oni zapravo kriju? - pita se Sherman. 

 

Rekao je da u Kongresu postoje oni koji bi inzistirali na tome da Saudijska Arabija može kupiti američku nuklearnu tehnologiju, no  samo ako pristane na "zlatni standard" - bez obogaćivanja urana i bez ponovne obrade plutonija i prihvaćanje inspekcija IAEA.

 

No Sherman nije siguran da će Kongres moći prevladati predsjednički veto. 


 
Po izvještaju jednog zviždača postoje dokazi da su neki političari iz Bijele kuće htjeli da se postigne brzi dogovor oko prodaje nuklearnih reaktora u Saudijsku Arabiju, bez poštivanja sigurnosnih odredbi. Po tom izvješću kampanju je vodio Trumpov sigurnosni savjetnik Michael Flynn, no nakon njegova otkaza naslijedili su ga Kushner, Perry i Trumpov prijatelj Tom Barrack.

 

Saudijska Arabija priključila se Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) 1988. godine no opširni sigurnosni sporazum sa IAEA potpisala je tek 2005. godine. Istovremeno se isključila iz redovnih inspekcija potpisivanjem "protokola o malim količinama" namijenjenog zemljama s zanemarivim količinama nuklearnog materijala.

 

Zbog kontroverzi koje je Rijad izazvao IAEA je ovaj sporazum učinila još oštrijim, no Saudijska Arabija odbila je napraviti izmjene. 

 

- Bili su posljednja zemlja kojoj je bilo dozvoljeno potpisati taj stari sporazum. I nikada nisu pristali da se izmjeni -  kaže Laura Rockwood iz centra u Beču za neširenje nuklearnog oružja. 

 

Thomas Countryman, koji je bio pomoćnik državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i neširenje oružja tijekom Obamine administracije, izjavio je da su njegovi pregovori sa saudijskim dužnosnicima stali zbog njihovog otpora prihvaćanja zabrana obogaćivanja ili ponovne obrade, kao i strogog protokola inspekcije IAEA-e.

 

- Vjerujem da su Saudijci osjetili da s Trumpom i Kushnerom imaju priliku da to brzo zaključe pod njihovim uvjetima, držeći se obećanja o velikim kupnjama - rekao je Countryman, sada predsjedavajući odbora Udruge za kontrolu naoružanja.

 

Misli da te dozvole koje su dobili neće pomoći Saudijskoj Arabiji da razvije nuklearno oružje, no postavlja se pitanje o manjku transparentnog ponašanja. 

 

- Neobična razina tajnosti koja okružuje ovaj slučaj samo će povećati sumnju Kongresa o namjenama administracije i Saudijske Arabije. Ako postoji dogovor oko prodaje američkog reaktora Saudijskoj Arabiji, to se može postići samo uz podršku Kongresa, i to transparentno - naglašava Countryman.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI