Uvesti nove evropske smjernice

I BiH mora ograničiti moć Googlea i Facebooka: Šta to znači u praksi?

Tehno 04.04.19, 19:08h

I BiH mora ograničiti moć Googlea i Facebooka: Šta to znači u praksi?
Kritičari smjernice vide ovdje opasnost da će velike platforme kreirati filtere kojima će automatski radije uklanjati sadržaj za koji procijene da je autorski, nego ući u rizik da moraju plaćati autorima

 

Bosna i Hercegovina bit će obvezna u idućih nekoliko godina uvesti novu europsku smjernicu o internetu u svoje zakonodavstvo, potvrđeno je Nezavisnim u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH.

 

- U vezi s europskom smjernicom o internetu, koja je nedavno usvojena u EU, možemo reći da je BiH dužna uvesti legislativu EU-a u idućih nekoliko godina, vodeći računa o tome da se prilagodi nacionalnom tržištu, u ovisnosti kako to bude zakonom definirano - istaknuli su.

 

Objasnili su da predstavnici RAK-a sudjeluju u radu radne skupine na izradi novog Zakona o elektroničkim komunikacijama i elektroničkim medijima na osnovi zakona EU-a te da će u tom sklopu biti riješeno i pitanje provedbe nove smjernice. Kako će primjena nove europske smjernice izgledati u praksi, još nije u potpunosti jasno ni stručnjacima. Mišljenja se veoma razlikuju i kreću se od onih da ova nova smjernica predstavlja smrt otvorenog interneta pa do onih koji tvrde da će ona dovesti do većeg pluralizma i boljeg iskustva na internetu. Sama smjernica veoma je složena, ali u biti njome se, između ostalog, želi ograničiti moć velikih internetskih platformi poput Googlea, Facebooka, YouTubea. Prema novim rješenjima, platforme će morati plaćati autorska prava za materijale koji se postavljaju na njihovim serverima, a namjera je da autori umjetničkih djela i drugih sadržaja dobiju naknadu za svoj rad od velikih platformi koje zarađuju od oglasa.

 


Kritičari smjernice vide ovdje opasnost da će velike platforme kreirati filtere kojima će automatski radije uklanjati sadržaj za koji procijene da je autorski, nego ući u rizik da moraju plaćati autorima. Osim toga, upozoravaju da manje platforme neće imati novac da kupe skupe filtere te da to može značiti njihovo gašenje, odnosno smanjenje pluralizma na internetu. S druge strane, CNN ističe da će nova smjernica samo za YouTube značiti da će morati skenirati filterima 500 sati videosadržaja svake minute te da će, iako su, recimo, satirični memovi zaštićeni, zbog ogromne količine materijala njihovi filteri te memove prepoznati kao autorski sadržaj i ukloniti s platforme, a da mali ponuđivači neće imati praktičan način da zaštite svoja prava.

 

- Iako je namjera smjernice ograničiti moć velikih platformi, u praksi bi im to moglo pomoći jer samo velike kompanije mogu priuštiti tehnologiju koja će biti potrebna da bi se smjernica primijenila u praksi - kažu u CNN-u.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI