POTVRĐENO IZ HRVATSKOG MUP-A

Novi detalji o ubici iz Novog Zelanda: Brenton Tarrant boravio je u Hrvatskoj 2016. i 2017. godine, i tada je...

Front 16.03.19, 10:42h

Novi detalji o ubici iz Novog Zelanda:  Brenton Tarrant boravio je u Hrvatskoj 2016. i 2017. godine, i tada je...
Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Tarrant "možda uspostavio" tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je prema podacima bugarskih obavještajaca prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku

 


 

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj. 


- MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine - potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

 

Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. 


Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Tarrant "možda uspostavio" tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je prema podacima bugarskih obavještajaca prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. 


Tarrant, optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranio još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, objavio je i videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore, javlja Hina. 


Napad, koji su premijerka Jacinda Ardern, ali i niz svjetskih lidera, opisali kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu. 


Tarrant je u subotu je optužen za ubojstva i ranjavanja, a okružni sud u Christchurchu odredio mu je pritvor bez izjašnjavanja o krivnji. Pred sudom će se ponovno pojaviti 5. travnja i policija očekuje da će tada biti dodatno optužen.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI