Istraga pokrenuta nakon priče CIN-a

Tužilaštvo obustavilo istragu protiv advokata Omara Mehmedbašića: Nema dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo

Hronika 02.03.19, 16:40h

Tužilaštvo obustavilo istragu protiv advokata Omara Mehmedbašića: Nema dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo
Svjedok u ovom slučaju je bio maloljetnik kojeg je Krtičić opljačkao. On je tokom istrage tvrdio da je Krtičić imao pištolj koji mu je prislonio na glavu, a potom ga opljačkao. Kako je tokom suđenja promijenio iskaz, Krtičić je osuđen samo za pljačku uz „prijetnju da će izvaditi pištolj“

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Omar Mehmedbašić, najplaćeniji branilac po službenoj dužnosti u Bosni i Hercegovini, neće biti sankcionisan što je platio svjedoku da promijeni iskaz kako bi njegov klijent dobio manju kaznu. Istraga je pokrenuta nakon objave priče Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) 2017. godine.

 

Novinari su tokom istraživanja u vezi sa odbranama po službenoj dužnosti razgovarali sa zatvorenicima među kojima su bili i Mehmedbašićevi klijenti. Jedan od njih, Alen Krtičić, ispričao je kako mu je advokat rekao da će platiti svjedoku da promijeni iskaz kako bi dobio manju kaznu.

 

„Došao je jedan dan i rekao: eto, dat ću mu 600-700 KM da promijeni iskaz, da li bi ti pristao na to? Ja sam rekao pristajem na sve što ide u moju korist. On će“, prepričava dalje Krtičić razgovor sa advokatom, „promijeniti iskaz kada dođe njegovo vrijeme da svjedoči, tu će pomoći, reći će da nije bilo pištolja, nije bilo ništa, da je on to slagao, da se plašio“. Tako je i bilo.

 

Svjedok u ovom slučaju je bio maloljetnik kojeg je Krtičić opljačkao. On je tokom istrage tvrdio da je Krtičić imao pištolj koji mu je prislonio na glavu, a potom ga opljačkao. Kako je tokom suđenja promijenio iskaz, Krtičić je osuđen samo za pljačku uz „prijetnju da će izvaditi pištolj“.

 

Novinari CIN-a su tada razgovarali i sa majkom maloljetnika koja je potvrdila da je advokat Mehmedbašić platio njenom sinu da promijeni svjedočenje.

 

Nakon objave priče Kantonalno tužilaštvo je pokrenulo istragu koju je nakon četiri mjeseca obustavilo.

 

„Postupajuća tužiteljica donijela je naredbu o obustavi istrage protiv Omara Mehmedbašića, jer nije bilo dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo“, naveli su u Tužilaštvu.

 

Znatno duže, čak pet godina, trebalo je Tužilaštvu da okonča istragu protiv pet osoba koje su osumnjičene za nezakonito zapošljavanje u sarajevskom Domu zdravlja

 

(Cin.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI