partner projekta grad sarajevo

Uskoro u glavnom gradu: Muzej 'Valter brani Sarajevo' otvara vrata za građane i turiste, evo šta ih sve čeka

Kultura 26.02.19, 13:23h

Uskoro u glavnom gradu: Muzej 'Valter brani Sarajevo' otvara vrata za građane i turiste, evo šta ih sve čeka
Muzej „Valter brani Sarajevo“ nastaje u kreativnoj produkciji JP Filmskog centra Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko- scenografski muzej s eksponatima iz vremena snimanja filma

 

„Valter brani Sarajevo“, prvi filmski muzej u ovome dijelu Evrope, otvara svoja vrata za prve goste na Dan grada Sarajeva, 06. aprila. Toga dana javnost će imati priliku da pogleda prezentaciju i izgled ovoga nesvakidašnjeg muzeja čija postavka izaziva veliki interes u BiH, regiji i svijetu.

 

Muzej „Valter brani Sarajevo“ nastaje u kreativnoj produkciji JP Filmskog centra Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko- scenografski muzej s eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), s pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i za samu historijsku ličnost Valtera.

 

Projekat vodi Jasmin Duraković, koji je u ime Filmskog centra Sarajevo idejni pokretač ovoga muzeja, dok je za potrebe realizacije ovoga muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Glavni scenograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, kostimograf muzeja Belma Žižko.  Dado Džihan zadužen za audio zvuk u muzeju, dok ekipa Filmskog centra Sarajevo kreira i specijalnu multimediju za muzej. U projekat su uključeni i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja sa Filozofskog fakluteta u Sarajevu. Posebna atrakcija u muzeju biti će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavni likovi iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja i samog filma. Ovaj dio posla vode akadamski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska.

 

U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura „Valter brani Sarajevo“.  Tokom mjeseca aprila planirano je puštanje u rad muzeja za turiste i sve druge zainteresirane.

 

Partner projekta je Grad Sarajevo - navode iz Filmskog centra Sarajevo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI