Vatikan još nije komentarisao presudu

Treći čovjek Katoličke crkve proglašen krivim za pedofiliju: Zlostavljao dječake u horu

Hronika 26.02.19, 08:26h

Treći čovjek Katoličke crkve proglašen krivim za pedofiliju: Zlostavljao dječake u horu
Kardinal Pell, kojeg često nazivaju "Rizničarom Vatikana", zbog njegove funkcije pročelnika Sekretarijata za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u horu katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine

 

Australijski kardinal i rizničar Vatikana George Pell (77) proglašen je na sudu u Melbourneu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dvije decenije.

 

Porota je Pella proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četverosedmičnog suđenja, a presuda je objavljena danas, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvještavanje o Pellovom suđenju ukinuo glavni sudac Peter Kidd.

 

Zlostavljao dječake u horu

 

Kardinal Pell, kojeg često nazivaju "Rizničarom Vatikana", zbog njegove funkcije pročelnika Sekretarijata za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u horu katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine.

 

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

 

Treći čovjek Crkve

 

Pell je postao najviše pozicioniran dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, no Vatikan još nije prokomentirao presudu.

 

Papa Franjo u decembru je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto će zauzeti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

 

Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

 

Batarelov prijatelj

 

Pell je 2015. godine u Zagrebu vodio misu na proslavi crkvene svetkovine Majke božje od Kamenitih vrata.
 

Tom prilikom je susret s njim zabilježio i Vice John Batarelo, koji je fotografiju s Pellom objavio na Facebooku. Batarelo je istaknuti član zaklade Vigilare, ali i jedan od organizatora Hoda za život.

 

1993. stao uz svećenika kojem se sudilo za zlostavljanje

 

Pellova povezanost s pedofilskim skandalima seže više od dvije decenije unatrag. Kako javlja Washington Post, Pell je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melbourneu, zgrozio javnost prateći australijskog svećenika Geralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi. Kako je sam kasnije priznao, bio je uz Ridsdalea jer su se on i njegovi nadređeni nadali da će njegova prisutnost ublažiti presudu. Pell i Ridsdale godinama su zajedno služili u gradu Ballaratu u Victoriji. Borci za prava žrtava svećeničke pedofilije Pellovu "hladnokrvnost i prezir" prema optužbama.

 

Ridsdale je priznao krivicu i osuđen je, a uskoro su i Pella mediji počeli optuživati da je prikrivao izvještaje o seksualnom zlostavljanju od strane australijskih svećenika - ali i da je sam zlostavljao djecu.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI