Premijer KS Edin Forto uvjerava

Nema potrebe za hitnom sjednicom zbog poplava, članovi Vlade su sve vrijeme bili na terenu i pratili dešavanja

Front 04.02.19, 15:49h

Nema potrebe za hitnom sjednicom zbog poplava, članovi Vlade su sve vrijeme bili na terenu i pratili dešavanja
Bilježi se stagnacija vodostaja na području cijelog akvatorija na području Kantona Sarajevo, naveo je načelnik Džihić

 

 

Tokom vikenda došlo je do izljevanja rijeka iz vodotoka na području Kantona Sarajevo, zbog obilnih padavina i naglog otapanja snijega usljed naglih temperaturnih inverzija. Ovim povodom medijima se obratio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi KS.

 

“Bili smo svaki dan na terenu i pratili dešavanja i znali smo da je sve pod kontrolom. Kakvo god vrijeme da bude reagovat ćemo u skladu sa zakonom i svojim zaduženjima. Informacije sa terena smo imali prije svih jer smo bili tamo, a to nam je i dužnost”, poručio je premijer Forto.

 

Dodao je da nema potrebe za hitnom sjednicom Skupštine KS jer nisu ugroženi životi i imovina građana.

 

Načelnik Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihića potcrtao je kako je sad situacija pod kontrolom te da su zahvaljujući brzom reakcijom uspjeli da urade sve kako ne bi bilo posljedica po ljude.

 

“Bilježi se stagnacija vodostaja na području cijelog akvatorija na području Kantona Sarajevo. Infrastruktura je prohodna, PTT saobraćaj funkcionira, kao i prigradski, gradski i međunarodni saobraćaj, a nije obustavljena ni isporuka zemnog gasa. Nema potrebe za evakuacijom stanovništva iako je civilna zaštita spremna da poduzme i te korake, ukoliko do toga dođe”, naveo je načelnik Džihić.

 

Po riječima ministra komunalne privrede i infrastrukture Srđana Mandića Kantonali štab civilne zaštite odlično je uradio svoj posao, a prije dva sata Vlada je dobila zahtjev od načelnika Općine Busovača da njihovim građanima osiguramo pitku vodu.

 

“Odmah ćemo im poslati cisterne s vodom, a ukoliko bude potrebno pomoć će biti osigurana i drugim kantonima”, najavio je ministar Mandić.

 

Nakon rušenja mosta na Ilidži, ministar saobraćaj KS Adnan Šteta obišao je tu lokaciju sa nadležnima iz Direkcije za puteve, te je istakao da je obećana pomoć Općini Ilidža, iako to nije u nadležnosti resornog ministarstva.

 

"Putna komunikacija u Kantonu Sarajevo je funkcionirala, osim problema s podvožnjacima u naseljima Otesa, Osjeka i Buča Potoka zbog vode, te su na brzoj cesti neki znakovi bili ostećeni zbog jakog vjetra", rekao je ministar  Šteta.

 

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija je kazao da iako se ustanova Nahorevo nalazi u blizini klizišta, ono na svu sreću nije aktivirano, dok Terapijska zajednica Kampus ima potencijalni problem s napajanjem vode, a ukoliko bude potrebno radnici Centra za socijalni rad bit će raspolaganju.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI