'BiH smetnja za razvoj bilo kog entiteta'

Dodik po starom: Zbog visokog predstvanika koji je kriminalno kršio međunarodni ugovor došli smo u poziciju da imamo paralizu u BiH

Front 03.02.19, 14:19h

Dodik po starom: Zbog visokog predstvanika koji je kriminalno kršio međunarodni ugovor došli smo u poziciju da imamo paralizu u BiH
BiH je pod međunarodnim protektoratom i to mora da prestane. Ono što su učinili međunarodni protektori u proteklih 20 godina nije pomoglo, već je mnogo odmoglo, tvrdi Dodik

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da smatra da će vrijeme koje dolazi etablirati ponovo razgovore između tri naroda o tome kako ići dalje. 

 

-Ovo sigurno nije način na koji se može kretati BiH i osigurati uspjeh svih. BiH se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kog entiteta, kantona ili naroda unutar nje. BiH je pod međunarodnim protektoratom i to mora da prestane. Ono što su učinili međunarodni protektori u proteklih 20 godina nije pomoglo, već je mnogo odmoglo – tvrdi Dodik. 

 

Drugačije bi bilo, kaže, da je bilo primjene izvornog Dejtoskog sporazuma. 

 

-Nakon svih ovih godina, zbog ponašanja visokog predstvanika, koji je masovno, kriminalno, kršio međunarodni ugovor, došli smo u poziciju da imamo potpunu paralizu na nivou BiH, bez ijedne ideje šta BiH znači sutra. Imamo samo pojedinačne ideje. Bošnjaci misle da treba da nestane RS i da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih dešavanja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, da formiraju svoju teritorijalnu političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo budućnost u BiH. Tu samo postoji arogancija međunarodnog faktora, jednog političkog krila i ideologije, poznatog kao neoliberalizam, koji pokušava da nas ovdje utrpa u neku smješu koja ne može da funkcioniše i da izrodi bilo šta dobro – ustvrdio je Dodik.    

 

Kao lider SNSD-a je rekao da je ta stranka, kao odgovorna partija, žrtvujući unutarstranačke interese pozvala na srpsko jedinstvo i široko okupljanje na nivou BiH. 

 

Zbog toga je, kaže, važno da se srpski predstavnici  okupe i definišu svoje jasne ciljeve oko RS, koju je stvorila volja naroda i koja će opstati. 

 

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao „da je neupitna RS, a o BiH će se tek razgovarati u budućnosti“. 

 

Milorad Dodik je i danas u banjalučkom naselju Drakulić, gdje je obilježeno 77 godina od stradanja Srba, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, o RS govorio „kao o državi u kojoj slobodu imaju Srbi i svi drugi narodi koji u njoj žive“, kao i da on „ne može da oprosti takve zločine, ali dane priziva na sukobe i osvete“. 

 
(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI